Startsida / Inlägg

Aftonbladet har Almedalens grönaste käk

av Petter Ovander
Dan Ferna och Aftonbladet fick fint pris för "Almedalens grönaste käk 2017. Mattias Goldmann, Dan Ferna, Per-Anders Jande och Camilla Björkbom
Dan Ferna och Aftonbladet fick fint pris för ”Almedalens grönaste käk 2017”. På bilden Mattias Goldmann (Fores), Dan Ferna, Aftonbladet, Per-Anders Jande (Vegonorm) och Camilla Björkbom (Djurens Rätt). Foto: LOTTE FERNVALL

ALMEDALEN, Gotland. Ett ögonblick, Dan Ferna, projektchef för Aftonbladets tält i Visby, som nu får pris för Almedalens grönaste käk.

– Det är förstås fantastiskt kul. Vi har satsat målmedvetet på att göra Aftonbladets närvaro i Almedalen så miljövänlig som möjlig. Då är det så klart viktigt att maten vi serverar har så liten miljöpåverkan som möjligt. Maten är en del av Aftonbladets hela miljötänk kring tältet.

Vad betyder det?

– Vi vill vara så gröna som möjligt och lämna efter oss så lite spill vi kan i allt vi gör. Vi har till exempel inga plastkassar, vi erbjuder kranvatten och iKaffe till kaffet. Vi hittar andra och mer hållbara lösningar.

Skärmavbild 2017-07-06 kl. 21.10.40

Priset för Almedalens grönaste käk delas ut gemensamt av den gröna och liberala tankesmedjan Fores, kampanjen Vegonorm och Djurens rätt. I motiveringen skriver de:

”Priset delas ut till den arrangör som bäst arbetat med att minska matens miljöpåverkan under Almedalsveckan. Vego är den snabbast växande samhällstrenden. Som samhällsengagerade organisationer kan vi som arrangerar seminarier, mingel och andra evenemang på Almedalsveckan göra en insats genom att välja vego vid våra event.”

– Vi började det här arbetet redan 2013 med att bjuda våra besökare på vegankorv. Det satte sig och har utvecklats till en succé. På den tiden reagerade många på veganmat och vågade knappt smaka den. I dag är folk mer villiga att prova och vågar erkänna att det är gott, säger Dan Ferna.

Vad mer bjuder du på för mat i tältet?

– Vi har ekologisk rawglass och ekologiskt veganskt godis. Vi bjuder på Oatley-produkter och en frukost fri från animaliska produkter. Vi har också Gotlands godaste kaffe, förstås ekologiskt och rostat här på Gotland. Det är en specialblandning för Aftonbladet gjord på tre bönsorter.

– Och i stället för att dela ut vattenflaskor kan våra besökare fylla på egna flaskor i vår kran på terrassen.

Gott och miljövänligt, alltså.

– Precis. Maten har ju en stark miljöpåverkan. Det är roligt att det vi serverar uppskattas både av våra besökare och de här tre organisationerna. Jag tror att vårt mingel häromkvällen, med en 100 procent vegansk och väldigt uppskattad meny, bidrog till att ge oss det här fina priset.

Vad säger du annars om Almedalen 2017?

– Det har varit lugnare, inte lika mycket folk som tidigare år. Samtidigt har våra programpunkter fyllt tältet rejält vilket är glädjande. Det har varit lättare att ta sig fram på gatorna, men trångt i vårt tält. Jag är mycket nöjd.

Vad har varit bäst i Aftonbladets tält?

– Bäst är att få höra att våra besökare är så nöjda. Att de uppskattar det vi gör och gärna kommer tillbaka till oss många gånger under dagen.

Petter Ovander

  • Tjänstgörande redaktörer: Victor Lindbom och Filip Lindahl
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
  • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
  • Redaktionschef: Håkan Andreasson
  • Sajtchef: Andreas Aspegren
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB