Startsida / Inlägg

Bomben exploderade strax intill Peter

av Magnus Ringman

Det tjuter fortfarande i öronen.

I onsdags var Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm, 34, cirka 40 centimeter från att träffas av ett brinnande föremål på derbyt mellan AIK och Djurgården.

– Jag är chockad, arg, förvirrad och faktiskt lite rädd, säger han.

En vanlig dag på jobbet. I onsdags var Peter Wixtröms uppdrag att fotografera fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården på Tele2 arena i Stockholm. Det var som det brukar. Upphetsade supportrar, skrik, larm och oväsen. Flera maskerade personer i klackarna. Och så pyroteknik.

pwix
Peter Wixtröm

Klockan slog precis 21.00. Peter Wixtröm stod nere på gräsmattan med ögat i kameralinsen – vänd mot fotbollsplanen och ryggen mot Djurgårds-klacken –  när han plötsligt anade att något kom emot honom från sidan. Instriktivt tog han bort kameran och hoppade åt sidan.

Cirka 40 centimeter längre bort slog en ”banger”, en mindre bomb, ner. Ögonblicket senare en öronbedövande detonation. Först blev allt vitt och han kunde först inte se. Det slog lock för öronen och han hörde ingenting.

Samtidigt gjorde AIK mål.

– Det vibrerade i marken när bangern slog ned. Jag blev helt disorienterad och missade helt målet, minns Peter Wixtröm.

Djurgården-AIK tele2 arena
Djurgården-AIK tele2 arena. FOTO: Peter Wixtröm

Två kollegor lite längre bort träffades av splitter och fick hjälp av sjukvårdspersonal på plats. Polisen stod kvar och gjorde ingenting.

– Tänk dig att en maskerad person skulle slänga ett brinnande föremål mot människor ute på stan. Då hade polisens nationella insatsstyrka kommit direkt. Men bara för att det är match och sker på en fotbollsplan så är det helt OK. Här gäller absurt nog andra spelregler än i samhället i övrigt.

– Jag har bevakat OS. Då finns det ingen pyroteknik. Det är förbjudet och åskådarna visiteras innan de kommer in på läktarna. Viljan finns tydligen inte bland klubbar och säkerhetsansvariga, säger Peter Wixtröm.

Det har varit flera allvarliga incidenter i samband med svenska fotbollsmatcher. I april förra året träffades en i publiken, gravida Johanna, av en ”banger” på en fotbollsmatch i Falkenberg. Hon fick permanenta syn- och hörselskador som aldrig kommer att läkas.

I våras attackerades två journalister från TV4 på pressläktaren under ett derby mellan Hammarby och Djurgården.

Aftonbladets Robert Laul är vice ordförande för Sportjournalisternas klubb i Stockholm. Han är väl medveten om problemen.

– Efter incidenten med TV4-journalisterna så krävde vi avspärrningar på pressläktarna på Tele2 och Friends arena. Vi fick omedelbar respons från klubbarna men på senaste matchen var det som vanligt igen. Det fanns inga avspärrningar, säger Robert Laul.

– Det är ett gigantiskt arbetsmiljöproblem för oss. Det viktiga är att våra olika arbetsytor respekteras, både pressläktare och fotografzoner.

I går skrev Aftonbladet chefredaktör och VD Sofia Olsson Olsén och TT Nyhetsbyråns chefredaktör och VD Jonas Eriksson ett öppet brev till Djurgården fotboll. I nästa vecka sker ett möte mellan Djurgården och Aftonbladet/TT för att diskutera konkreta förbättringar.

eVi2_D7U
Sofia Olsson Olsén

– Vi måste få till omedelbara förbättringar. Som VD för Aftonbladet är jag personligen ansvarig för våra medarbetares arbetsmiljö och säkerhet. Det nuvarande läget är helt oacceptabelt, säger Sofia Olsson Olsén.

Två dagar har gått sedan detonationen briserade.

Peter Wixtröm har varit hos läkaren. Trumhinnan höll tack och lov. Men tjutet i öronen sitter fortfarande kvar. Förhoppningsvis får han inga bestående men.

Vågar du bevaka fler matcher som den i onsdags?

Svaret dröjer.

– Det är en del av mitt jobb, så det lär jag få göra. Men jag kommer att ha ett helt annat säkerhetstänk än tidigare med både skyddsglasögon och öronproppar, säger Peter Wixtröm.

Magnus Ringman

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Karl Sigrelius, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB