Startsida / Inlägg

Djurgården: ”Vi ber om ursäkt”

av Magnus Ringman


Hur ska journalister som bevakar fotbollsmatcher skyddas mot brandbomber?

I dag genomfördes mötet mellan Aftonbladet, TT och Djurgården Fotboll.

– Vi ber oförbehållsamt om ursäkt för vad som hände på matchen, säger Djurgårdens VD Henrik Berggren.

Det var i onsdags i förra veckan som Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm och två fotografer från TT skadades i samband med derbyt mellan AIK och Djurgården. En åskådare på ståplatsläktaren kastade in en ”banger” som exploderade 40 centimeter från fotograferna. Peter Wixtröm fick nedsatt hörsel och de två TT-fotograferna fick splitter i ansiktet.

Aftonbladets Publisher Sofia Olsson Olsén och TT:s chefredaktör och VD Jonas Eriksson reagerade kraftigt på händelsen. I torsdags bjöds Djurgården Fotboll, som ansvarade för säkerheten på onsdagens match, till Aftonbladet för att diskutera händelsen – och vad som kan göras för att höja säkerheten för mediernas representanter.

IMG_6595
Aftonbladets Publisher Sofia Olsson Olsén lyssnar på Djurgården Fotbolls VD Henrik Berggren, kommunikationschef Jonas Riedel och säkerhetschef Mats Jonsson.

– Enligt Arbetsmiljölagen ett mycket långgående ansvar för vår personal. Under nuvarande omständigheter kan vi inte låta fotograferna jobba som tidigare. Det är för farligt, säger Sofia Olsson Olsén.

– Säkerheten har brustit å det grövsta. Jag förstår inte hur så kallade bangers och bengaler kommer in på era matcher, säger TT:s VD Jonas Eriksson.

Djurgården Fotboll representerades på mötet av VD:n Henrik Berggren, säkerhetschefen Mats Jonsson och kommunikationschefen Jonas Riedel.

De är bekymrade över de senaste årens utveckling med allt mer pyroteknik och knallskott under matcherna.

– Det är problem med stor komplexitet. Ett bekymmer är visiteringen. Bengaler är små. De kan gömmas under en livrem. Det finns till och med ett begrepp, att ”punga”, det vill säga placera den i kalsongen där vi inte får lova att visitera personen, säger Henrik Berggren.

1985 reagerade Storbritanniens dåvarande premiärminister Margret Thatcher på den växande fotbollshuliganismen och bildade ett ”war cabinet” för att komma till rätta med problemen. Hon hotade med stränga straff för huliganerna som nu också portförbjuds från arenorna på livstid när de bryter mot reglerna.

article-2305744-192CD93C000005DC-533_634x388
Margret Thatcher på återuppbyggda Bradford arenan. Den 11 maj 1985 dödades 56 personer och 265 skadades, vid en brand under en match mellan Bradford och Lincoln city. FOTO: Getty.

De hårda tagen fick avsedd effekt.

Vid Premier league-matcherna förekommer idag knappt någon pyroteknik över huvud taget.

– Det sker sällan att pyroteknik används, men det betyder inte att problemen är lösta. Det förekommer lägre ner i ligorna, säger säkerhetschefen Mats Jonsson.

Aftonbladet och TT kräver nu omedelbara åtgärder för att höja säkerheten för journalister på svenska matcher. Nästa högriskmatch äger rum den 21 oktober mellan Hammarby och Djurgården.

Fotografer är särskilt utsatta eftersom de hela tiden riktar uppmärksamheten in i kamerasökaren mot matchen och inte ser vad som händer på läktarna.

Djurgården Fotboll lovar att ta en diskussion med Hammarby och återkomma med konkreta, säkerhetshöjande åtgärder till den 21 oktober.

Ett uppföljande möte är inplanerat i god tid före matchen.

– Säkerheten är just nu vår största utmaning. Vi tycker precis som ni att det är är ett jättestort problem, säger Henrik Berggren.

Magnus Ringman

FÖRTYDLIGANDE

I förra blogginlägget om händelsen på Tele2-arena sa Robert Laul, vice ordförande för Sportjournalisternas klubb i Stockholm:

– Efter incidenten med TV4-journalisterna så krävde vi avspärrningar på pressläktarna på Tele2 och Friends arena. Vi fick omedelbar respons från klubbarna men på senaste matchen var det som vanligt igen. Det fanns inga avspärrningar.

Robert Laul avsåg säkerheten på Friends arena. Det handlade inte om Djurgården.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Karl Sigrelius, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB