Startsida / Inlägg

Så blir reportrarna bäst på nätjournalistik

av Magnus Ringman

Vem står bakom sajten? 

Vem har skickat mejlet? 

Vem har tagit fotot? 

Vem står bakom Facebookgruppen?

Det är frågor som en grupp Aftonbladet-anställda nu drillats i att ta reda på.

Informationen finns där, om man bara vet hur man ska leta. Det är själva grundtesen i kursen ”Bli en webbdetektiv” som nu arrangerats för Aftonbladet-anställda på nytt inom ramen för utbildningssatsningen ”Learning lab”.

data5
Sportbladets Erik Karlsson och Stefan Alfelt drillas i nätets hemligheter. BILD: Martin Söderström

Föreläsaren Leo Wallentin, frilansande datajournalist med bakgrund på bland annat SVT har flera gånger hållit denna utbildning på Aftonbladet. Allt för att lära journalister mer om den information som finns helt öppet i onlinevärlden.

– Tanken är kort och gott att hjälpa redaktioner att förstå, granska och berätta med data. Ett bra exempel på hur det kan se ut är http://flyktingmottagande.aftonbladet.se/ som vi på Journalism++ hjälpte Aftonbladet med, säger han.

Kursen ”Bli en webbdetektiv” går igenom en rad verktyg för research och källkritik. Deltagarna får veta vad en RIR är, vilken metadata som finns i filer, vad som kan avslöja upphovsmannen till en Facebook-grupp, och så vidare.

– Det kanske låter naivt, men det överraskade mig verkligen hur många spår som lämnas på en vanlig hemsida. Och man behöver inte ens vara Lisbeth Salander för att hitta det, säger Erik Karlsson, reporter på Sportbladet.

Han ser omedelbart flera sätt att använda de nyfunna redskapen i sitt dagliga jobb.

– Det här kommer jag börja använda direkt – på alla tänkbara sätt. Allt från snabba bildsök till research i mer granskande jobb. Det är anmärkningsvärt hur oerhört mycket dold information det finns på nätet om man vet var man ska leta. Och att jag nu vet var man ska leta efter lite av den, säger han.

Nina Kindbro, till vardags på veckobilagan Klick!, instämmer.

– Att det fanns så många hjälpsidor för att ta reda på vem som står bakom en sida. Dessutom möjligheten att hitta ursprunget på bilder som är svåra att hitta hos bildbyråerna kommer vara väldigt värdefullt för mig, säger hon.

data4
Nina Kindbro och Kalle Asplund. BILD: Martin Söderström

Kalle Asplund, textredigerare på Aftonbladet, menar att kursen borde vara obligatorisk.

– Det jag tar med mig är väl insikten att den inte borde vara frivillig, utan obligatorisk för alla på redaktionen, för så viktigt är det med den här typen av kunskap. Det som överraskade mig var hur mycket som finns att lära, jag tyckte jag hade hyfsad koll även innan – men det hade jag inte, säger han.

Martin Söderström 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB