Startsida / Inlägg

Sofia Olsson Olsén – en äkta amazon

av Magnus Ringman

GRATTIS Aftonbladets Publisher Sofia Olsson Olsén som har utsetts till ”Årets MediaAmazon 2016” av nätverket ”Kvinnor som leder medier”.

eVi2_D7U
Sofia Olsson Olsén

– Tack, det känns bra.  Det är roligt att få ansluta sig till ett så fint gäng med tidigare pristagare, säger Sofia Olsson Olsén.

Juryns motivering lyder:

Sofia Olsson Olsén är en förebild som nyskapande ledare för ett stort svenskt mediehus. Sofia har under sina tio år på skilda positioner varit en nyckelperson under Aftonbladets resa mot den internationella framkanten i journalistisk och teknisk utveckling. Med helhetsperspektiv och målmedvetenhet får hon både organisationer och medarbetare att utvecklas och blomstra.”

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Det är en bekräftelse på att jag har gjort rätt. Jag får nu ytterligare kraft och energi att fortsätta på den inslagna banan. Jag är stolt över den fina motiveringen.

Är det någon skillnad på kvinnliga och manliga mediechefer?

– Nej, egentligen inte. Det är mer en personlighetsfråga. Hur du agerar som chef har ingenting med ditt kön att göra.

Samtidigt har väl du om någon en tydlig genusprofil i ditt arbete?

– Det är sant. Jag räknar representationen man/kvinna i alla sammanhang överallt. Jag har hela tiden de glasögonen på mig och säger ifrån när jag ser att något är fel. Fråga mina chefer vid desken…

 

Så till den viktigaste frågan. Vilken sorts amazon är du? En kvinnokrigare som den beskrivs i den grekiska mytologin*? En djungelkvinna? Eller en amazonpapegoja?stock-photo-4004004-amazon-parrotamazon-indierkvinna-2394477b727d7241abee167ce5e0c5279f67491

– Ja, inte en papegoja i alla fall. Och djungelkvinna? Nej, jag hatar mygg och fukt. Det får bli en grekisk kvinnokrigare. Ja, det är nog jag!


Magnus Ringman

*I grekisk mytologi var amasonerna en stam av iranska kvinnokrigare. Enligt myten var de döttrar till den grekiska guden Ares. De levde i en kvinnostat helt utan män.  De unga flickorna blev gravida två månader om året, befruktade av en grannstam. Pojkar som föddes sattes ut i skogen eller skickades till sina fäder. Flickorna uppfostrades till krigare och fick barn först när de hade dödat tre personer. Källa: Wikipedia. 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB