Startsida / Inlägg

Domstol förbjuder foto från drönare

av Magnus Ringman

Bilderna längs E4:an efter den stora olyckan på Södertäljebron i somras fick oss att förstå vidden av de milslånga bilköerna.

Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm tog filmen med hjälp av en drönare.

Efter en dom i fredags är det förbjudet.

Skärmavbild 2016-10-22 kl. 15.50.13
Peter Wixtröms drönarbilder av köerna på E4:an i somras.

För ett par år sedan kom ett nytt tekniksprång som utvecklade bildjournalistiken. Drönaren. Ett litet helikopterliknande föremål som bär kameran och som manövreras från marken. Plötsligt blev det möjligt att ge läsarna en överblick över en situation som annars bara vore möjlig från en vanlig helikopter.

Den stora olyckan på Södertäljebron på midsommarafton i år är ett exempel. En lastbil körde rakt in i broräcket och bron var bara delvis framkomlig i flera månader. Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm skickades till platsen för att dokumentera köerna. Givetvis använde han drönaren.

3 (1)
Peter Wixtröm med drönare. Foto: Jimmy Wixtröm

– Det är ett utmärkt exempel på hur fotografering med drönare har utvecklat journalistiken. Med hjälp av flygbilder och grafik får läsaren en bättre överblick av händelsen, säger Peter Wixtröm.

I fredags kom så en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD. Ett företag i mellansverige hade i god ordning ansökt om att få filma med drönare. Ansökan passerade flera instanser innan den slutligen hamnade i HFD. Läs domen här.

Knäckfrågan var om drönaren är en ”övervakningskamera” och om den skulle anses vara ”uppsatt” eller inte.

Domstolen slog fast att det är en övervakningskamera och att den skulle anses vara uppsatt i lagens mening. Därmed krävs tillstånd enligt kameraövervakningslagen och då måste fotograferingens syfte vara att ”förhindra, utreda eller avslöja brott samt att förebygga olyckor”. Det nämns inget undantag för journalistisk verksamhet.

I praktiken innebär domen att kommersiell och journalistisk användning av drönare totalförbjuds med omedelbar verkan.

Jeanette Gustafsdotter, VD för branschorganisationen Tidningsutgivarna, är mycket upprörd.

JHP3848-Edit-2
Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

– Jag ser allvarligt på detta. Det här är ännu ett steg i fel riktning. I förlängningen är det ett hot mot viktiga demokratiska värden när fotografernas möjlighet att utöva yrket hela tiden inskränks, säger hon.

Hon syftar bland annat på lagen om kränkande fotografering som infördes nyligen och som TU varit mycket kritiska mot.

På måndag ska Jeanette Gustafsdotter gå genom Högsta förvaltningsdomstolens dom ordentligt och lägga en plan för hur Tidningsutgivarna ska agera.

– Vi får begära ett omedelbart möte med justitieministern och kräva att det blir en ändring, säger hon.

För Peter Wixtröm och hans fotograferande kollegor på Aftonbladet blir det nu svårare att ge läsarna hela överblicken från olika nyhetshändelser.

– Det är ett ogenomtänkt beslut. I stället för att bygga ett regelverk som fungerar tar man den enkla vägen och stänger alla dörrar, säger Peter Wixtröm.

FAKTA / tillstånd för drönare

Fram till Högsta förvaltningsdomstolens dom i fredags har följande gällt:

Alla som använder en drönare i kommersiellt eller journalistiskt syfte måste söka tillstånd hos Transportstyrelsen. I vissa fall krävs även medgivande från Lantmäteriet. Läs mer här. 

 

Aftonbladets Publisher Sofia Olsson Olsén säger i en kommentar till domen:

– Tyvärr slår det här hårt mot våra möjligheter att bevaka och dokumentera såväl nyheter som viktiga händelseförlopp, inte bara under stora nyhetshändelser utan generellt. Det finns redan i dag ett tydligt regelverk över hur drönare får användas och att på det här sättet totalförbjuda användandet är en överreaktion

– Inom annan lagstiftning, som till exempel personuppgiftslagen, PUL, finns dessutom undantag för företag som sysslar med journalistisk verksamhet. Det borde det finnas även här, för drönare har utvecklats till att bli ett mycket värdefullt journalistiskt arbetsverktyg, säger Sofia Olsson Olsén.

Magnus Ringman

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Sebastian Laneby, Lina Thorén, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB