Startsida / Inlägg

Nu blir pressfotografernas arbetsmiljö säkrare

av Magnus Ringman

Senast skadades tre pressfotografer.

Och snart är det dags för derby på nytt.

Nu vidtar klubbarna åtgärder för att förstärka journalisternas säkerhet. 

Det var under derbyt mellan AIK och Djurgården den 21 september som Aftonbladets Peter Wixtröm och två fotografer från nyhetsbyrån TT skadades då ett knallskott kastades in från ståplatsläktaren.

pwix
Peter Wixtröm

Sedan dess har Aftonbladet och TT haft möte med Djurgården fotboll om hur arbetsmiljön för våra medarbetare ska säkerställas. Det går att läsa om här.

Nu drar det ihop sig till derby på nytt.  Den 17 oktober möter Djurgården Hammarby på Tele 2 Arena. De båda klubbarna har redan varit i kontakt med varandra för att diskutera arbetsmiljöfrågan för de utsända pressfotograferna.

–Omedelbart efter det möte vi hade på Aftonbladet så kontaktade jag representanter för Hammarby och redogjorde för vårt möte. Vi samverkar eftersom vi ju bland annat delar arena. Där och då säkerställdes planerna på att bygga en nätbur inför kommande derby, säger Mats Jonsson, säkerhetschef på Djurgården Fotboll.

En av flera åtgärder som planeras är att en så kallas nätbur kommer att byggas kring DIF:s supporterläktare. Detta är enligt Mats Jonsson ett normalt derbyupplägg, men blir extra viktigt för att säkra pressfotografernas arbetsmiljö vid derbyt.

– Det fanns ingen nätbur på södra kortsidan i samband med knallskottsincidenten. Det sätts nu upp. Vi kommer även att se till att det finns avspärrad yta på andra sidan nätet, så kallade frizoner, dit inga lag säljer biljetter, säger Mats Jonsson.

Mats Jonsson säger att man är ödmjuk och lyhörd efter det som inträffat.

– Det måste vi vara. För hade det inte funnits brister så hade det som inträffade inte inträffat. Vi arbetar systematiskt med arbetsmiljöfrågor för alla inblandade aktörer och det är något som är extremt högt prioriterat. För det är ju så; ju tryggare miljön är för alla desto tryggare blir det – för alla, säger han.

Den 13 oktober möts representanter för DIF och Hammarby på nytt för ett planeringsmöte inför derbyt.

– Vi kommer där och då ännu en gång att ta upp arbetsmiljöfrågan. Dels generellt, men särskilt för vissa utsatta grupper – så att inget trillar mellan stolarna. Som utsatt grupp betraktar Djurgården Fotboll bland andra pressfotograferna som arbetar vid och på innerplanen, säger Mats Jonsson.

Martin Söderström

 

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Mia Carron, Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB