Startsida / Inlägg

Anders journalistik friar Samir från mord

av Magnus Ringman

I dag skrevs rättshistoria.

Aftonbladets journalistik friar Samir Sabri för mordet på sin styvmor.

Reportern bakom granskningen, Anders Johansson, 52, är lycklig.

– Det här är beviset på att journalistik verkligen gör skillnad, säger Anders Johansson.

Samir Sabri och Anders Johansson.

Han riktigt kvittrar av glädje i andra änden av telefonen. Anders Johansson är på väg hem till redaktionen efter att ha träffat Samir Sabri och lämnat det glädjande beskedet: idag friade Stockholms tingsrätt Samir för knivmordet på sin styvmamma den 21 maj 1986.

– Han blev överlycklig. Den här dagen har han väntat på i över 30 år, säger Anders Johansson.

Samir Sabri dömdes för mordet 15 år gammal, 1986.

Då, i kölvattnet av den havererade Palme-utredningen, var alla kvalificerade utredare upptagna med mordet på Sveriges statsminister. En polisman som aldrig tidigare hade utrett mord, tilldelades fallet i Tensta.

Samir Sabri dömdes på ett falskt erkännande – han ville inte att pappan skulle hamna i fängelse – och straffet blev sluten psykiatrisk vård. Efter 1,5 år tog han tillbaka erkännandet och pekade ut pappan som den verkliga gärningsmannen.

Men ingen trodde honom.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-13-kl-17-27-30

Inte förrän Aftonbladets Anders Johansson startade granskningen av domen i podden ”Fallet”. Podden började sändas i april förra året och Anders Johansson grävde fram helt nya omständigheter som aldrig prövats i domstolen.

I december förra året kom åklagaren fram till samma slutsats som Anders Johansson och sa att den nya bevisningen ”entydigt talade för att Samir inte var gärningsman”.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-13-kl-16-28-15
Ur Stockholms tingsrätts dom.

Det ledde fram till att Högsta domstolen beviljade Samir Sabri resning, vilket är mycket ovanligt. Och idag kom så Stockholms tingsrätts dom. Frikännande av morddömda har bara hänt fyra gånger tidigare, och vid samtliga tillfällen har journalistiska granskningar varit den direkt orsaken till slutligt friande domen.

– Jag är minst lika glad som Samir. Rättssystemet har nu givit ett kvitto på att journalisters granskningar är viktiga och relevanta, säger Anders Johansson.

En och annan morddömd som anser sig oskyldig har mejlat honom efter uppmärksamheten kring Samir Sabri. Men efter 33 år som kriminaljournalist vet Anders Johansson att de felaktiga domarna är sällsynta.

– Men det är naturligtvis positivt att folk hör av sig. Hittills har jag dock inte hittat något fall som är lika klart som Samirs, säger han.

Magnus Ringman

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Frida Westergård och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB