Startsida / Inlägg

Han vet ALLT om Idol och idolerna

av Magnus Ringman

”Idol”-Tobbe.

Så skulle man kunna kalla honom.

Nöjesbladets Torbjörn Ek har varit vår man i musikprogrammets kulisser i många år.

Inför semifinalen passar Aftonbladet Inifrån att ta honom – och programmet – på pulsen.

Nöjesbladets Torbjörn Ek har bevakat TV4:s musiktävling i en herrans massa år. Nu drar det i hop sig till semifinal och temperaturen i tävlingen höjs. Men hur är det egentligen att bevaka ett så hårt mallat tv-program år efter år? Hur funkar den kritiska granskningen i tv-bubblan när man är inbjuden av produktionen själv?


idoltobbe3Att Tobbe Ek bevakat ”Idol” många gånger tidigare gör det varken mindre intressant eller svårare att orka, menar han. Snarare tvärtom.

– Det handlar inte om att orka, det handlar om att hela tiden intressera sig för det man bevakar och på så sätt hitta nya infallsvinklar som kan bli nyheter. ”Idol” har sedan 2004 plockat fram en massor av artister som senare gått vidare till stora karriärer. Agnes, Darin, Måns, Loreen, Danny för att nämna några och är man så stora att det räcker med förnamn, då har man faktiskt blivit någon i Artistsverige, säger han. 

Och just där ligger charmen för en nöjesreporter, menar Tobbe Ek.

– Ja, det är just det som gör att det är roligt att bevaka ”Idol” varje år, att det dyker upp personer som har en chans att bli något stort. Som journalist är det ett perfekt tillfälle att knyta kontakter med nya artister. Samtidigt uppstår det ju nyheter i spänningen som är en musiktävling. De nyheterna är väldigt roligt att jaga fram.

Tidigare var Tobbe Ek främst reporter för Aftonbladet TV. Sedan i fjol är han i huvudsak krönikör. En annorlunda uppgift jämfört med tidigare. 

– Nu är jag i huvudsak krönikör och den som analyserar och tycker till om tv-sändningar och resultat. Det gör att min roll till viss del förändrats i och med att jag är på plats för att betrakta och analysera, säger han. 

Att bevaka ett tv-program med kritisk blick trots att man ju i princip är inbjuden som gäst av produktionen är inte svårt, menar Tobbe Ek. 

– Nej, jag är ju insläppt för att TV4 vill att vi, Sveriges största tidning, ska bevaka, skriva om och göra tv om deras program. Så visst, de öppnar dörrarna. Men sen slutar deras inblandning. Jag är helt fri att skriva det jag vill och ställa de frågor jag vill. Om TV4 på något sätt skulle försöka påverka vad jag skriver så skulle jag resa på mig och gå därifrån. Så enkelt är det. Men det har heller aldrig hänt, säger han. 

Han fortsätter:

– TV4 är väl medvetna om hur det funkar. Samtidigt har jag gjort det här så länge så många i ”Idol”-produktionen har koll på vem jag är och vad jag gör. Då kan man ha en trevlig pratstund även när man bevakar hårda nyheter. Det här handlar ju inte om liv och död, men samtidigt är det ett tv-program som engagerar många tittare. Då gäller det att ta dem, tittarna och våra läsare, på allvar. Därför har TV4 vant sig vid att jag ställer kritiska frågor och granskar programmet. Det är säkert inte alls så kul hela tiden, men det är en del av en tyst överenskommelse om hur man bevakar direktsända nöjesprogram i tv.

idoltobbe1
Torbjörn Ek intervjuar juryledamoten Quincy Jones III.

2016 har inte direkt varit ”Idols” år. Tittarna sviker och under hösten har Nöjesbladet avslöjat de kontrakt som deltagarna skrivit på för att få medverka. Innehållet i kontrakten fick Musikerförbundet att hota med strejk.

– I år har det för första gången uppstått en mycket intressant arbetsplatskonflikt. Vi har ända sen start skrivit om hur dåliga arbetsförhållanden deltagarna har. Men inte förrän nu har Musikerförbundet fått så pass mycket på fötterna att de gjort ett ärende av det och varslat om strejk. Det gör den här säsongen extra spännande i ännu en dimension. Jag som också är engagerad fackligt på Aftonbladet ser det här med flera par glasögon och tycker därför att det är extra spännande att bevaka för att se hur det ska lösas, säger han.

Sedan var det som sagt det här med tittarsiffrorna. Att allt färre väljer att titta på ”Idol” har givetvis påverkat Nöjesbladets bevakning av programmet.

– Vi har i år skickat färre personer till fredagsfinalerna än vi gjort förut. Under några veckor har vi struntat i att ha krönikör för att våra läsare inte verkar ha brytt sig så mycket som tidigare år, men nu har vi växlat upp igen för det brukar alltid öka lite i tittning när det närmar sig final, säger Tobbe Ek.

Vad beror tittartappet på, tror du?

– Jag vet faktiskt inte. Det går mot den sämsta säsongen någonsin i ”Idols” historia faktiskt. Jag tror att det är en kombination av att den nya juryn och deltagarna. Juryn har inte tagit så stor plats som TV4 nog skulle ha önskat. De känns fortfarande lite anonyma. Det tillsammans med deltagare som inte lyckats engagera tittarna särskilt mycket gör att färre ser programmen. 

Kan det vara så att ”Idol” helt enkelt har gjort sitt?

– Kanske. TV4 måste i alla fall göra en rejäl genomlysning av den här säsongen för att försäkra sig om vad de ska göra för att inte tappa ännu mer. Minst en säsong till blir det i alla fall. Åtminstone enligt TV4.

Läsarna känner ju dig som outtröttlig Melodifestivalen-reporter också. Hur skiljer sig de två uppdragen åt?

– Oj, det är två ganska olika bevakningsuppdrag faktiskt. ”Idol” handlar om helt okända talanger som hoppas på att uppnå sin dröm. Melodifestivalen handlar om 28 mer eller mindre etablerade artister, som alla hoppas på att få en stor hit tack vare Sveriges största tv-program. Det är enormt mycket mer prestige i att tävla i Melodifestivalen och det händer betydligt mycket mer intriger i kulisserna som man inte ser på ”Idol”.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En vit jul och att Kenya och Tanzania ska godkänna mina visumansökningar så att nyårssemestern blir av som planerat.

Martin Söderström

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB