Startsida / Inlägg

De är nominerade till Årets bild

av Magnus Ringman

Tre fotografer från Aftonbladet nomineras till Årets bild.

Urban Andersson, 61, Anna Tärnhuvud, 30 och Magnus Wennman, 37.

– Fantastiskt roligt och mycket välförtjänt, säger bildchef Anne Kindahl.

I går släpptes nomineringarna till Årets bild. Det är Sveriges största fototävling som har arrangerats av Pressfotografernas klubb sedan 1942. I år står Linköping värd för evenemanget.

ska%cc%88rmavbild-2017-01-24-kl-15-40-21
Urban Andersson och dottern Lisa Mattisson

Aftonbladets fotograf Urban Andersson blev dubbelt glad när nomineringarna offentliggjordes. Hans dotter Lisa Mattisson – som är frilansfotograf – finns också med bland de nominerade.

– Det är hur stort som helst, säger han. Jag är så stolt!

Vi vet ännu inte vilka de vinnande bilderna är. Anna Tärnhuvud tävlar med reportaget om Malin Blom som blev påkörd vid en smitningsolycka. Anna Tärnhuvud och reportern Eric Tagesson har följt hennes svåra väg tillbaka till livet. Men hon tävlar också med bilder på Håkan Hellström som hon har tagit på uppdrag av nöjesredaktionen.

– Jag hoppas att det är reportaget om Malin Blom som vinner, säger Anna Tärnhuvud.

Urban Andersson har följt USA:s nytillträdde president Donald Trump från januari fram till valnatten den 8 november förra året. Han har också skickat in bilder på flyktingar som togs på gränsen mellan Grekland och Makedonien förra året.

Urban Andersson har jobbat som fotograf i 37 år. Han trivs med sitt yrkesval.

– Det är fantastiskt att ha ett jobb som det är kul att gå till fortfarande efter 37 år. Det är få förunnat, säger han.

Och så är Magnus Wennman nominerad.

Han har varit nominerad till Årets Bild elva år i rad. Hittills har han hittills tagit cirka 50 priser (!) enbart i Årets bild  – och många andra priser i olika internationella tävlingar.

Den här gången tävlar han bland annat med bilder från Irak.

Kriget mot IS Mosul, Irak Oktober 2016. Hundratals människor har samlats längs vägkanten för att hedra fem Peshmerga-soldater som dagen innan dödades av en av IS vägbomber. 11-åriga Lefaw skriker plötsligt och otröstligt när han ser bilden på sin pappa monterad längst fram på ambulansen som passerar. Fram till nu har han bitit ihop, in i det sista hoppats på att hans pappa fortfarande är i livet. Lillebror Shalew gråter tyst i bakgrunden. // Efter två år under IS styre inledde irakiska och kurdiska trupper sin offensiv för att ta tillbaka miljonstaden Mosul, terrorsektens sista fäste i landet. En uppgift som skulle visa sig vara långt svårare än någon föreställt sig.
11-årige Lefaw skriker ut sin sorg. FOTO: Magnus Wennman

Ett speciellt ögonblick från oktober i fjol har etsat sig fast i minnet. Magnus Wennman träffade den 11-årige pojken Lefaw när hundratals människor hade samlats vid vägkanten för att hedra fem Peshmerga-soldater som dagen innan dödats av en av Islamiska statens vägbomber.

Först tror lille Lefaw att hans pappa fortfarande lever, men när så en ambulans passerar med en bild av hans far monterad längst fram på bilen förstår han. Och skriker ut sin fasa. I bakgrunden gråter lillebror tyst.

– Det var ett mycket starkt ögonblick, säger Magnus Wennman.

Även Aftonbladets systertidning Svenska Dagbladet har nominerade fotografer, Magnus Hjalmarson-Neideman och Malin Hoelstad.

Magnus Ringman

 

 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB