Startsida / Inlägg

Bäckström Lerneby: ”Aftonbladet är det mediahus där man ska jobba”

av Petter Ovander
Johanna Bäckström Lerneby blir ny krimredaktör på Aftonbladet. Hon har en bakgrund som kriminalreporter, grävare och författare och belönades 2015 med Stora journalistpriset i kategorin ”Årets berättare”. FOTO: Sofia Nahringbauer
Johanna Bäckström Lerneby blir ny krimredaktör på Aftonbladet. Hon har en bakgrund som kriminalreporter, grävare och författare och belönades 2015 med Stora journalistpriset i kategorin ”Årets berättare”. FOTO: Sofia Nahringbauer

Johanna Bäckström Lerneby blir i vår ny krim-redaktör och chef för Aftonbladets rättsredaktion.

– Att få chans att leda några av Sveriges bästa kriminalreportrar är ett drömjobb för mig, säger hon.

Hon kommer närmast från en tjänst på som publiceringsledare på SVT Sport, men har en bakgrund som kriminalreporter, grävande journalist och författare.

2015 belönades hon med Stora journalistpriset i kategorin ”Årets berättare”.

– Vi är väldigt stolta över rekryteringen av Johanna Bäckström Lerneby. Hennes journalistiska erfarenhet och kompetens blir en stor tillgång och kommer att och utveckla vår journalistik ytterligare, säger redaktionschef Håkan Andreasson.

foto : gustav mŒrtensson : 18-05-2016. stockholm. portrŠtt och grupp bild pŒ aftonbladets ledningsgrupp, schibsteds huset stockholm. hŒkan andreasson, redaktionschef foto: gustav mŒrtensson
Aftonbladets redaktionschef Håkan Andreasson. FOTO: Gustav Mårtensson

Johanna Bäckström Lerneby säger att hon nu går från ett roligt jobb till ett annat:

– Om man som jag gillar att driva nyhetsarbete digitalt, både med snabbhet och djup, så är Aftonbladet det mediahus där man ska jobba. Aftonbladet är bäst i Norden på den typen av journalistik och en intressant arbetsplats som vågar prova nya berättargrepp och har en spännande tv-utveckling.

–  Det är i kriminaljournalistiken jag har mitt hjärta. Att då få chans att leda några av Sveriges bästa kriminalreportrar är ett drömjobb för mig. Det är en tjänst som är omöjlig att tacka nej till.

Johanna Bäckström Lerneby började sin journalistbana på Norrbottens-Kurirens 1992. 1996 anställdes hon som redaktör och reporter på Göteborgs-Posten, de sista fem åren som kriminalreporter.

2008 började Johanna Bäckström Lerneby på SVT:s  Uppdrag granskning, med ett kortare avbrott 2010 som reporter på SVT Västnytt och som Rapports reporter i Göteborg och 2012 som SVT:s Europakorrespondent i Bryssel. Sedan 2015 har hon arbetat som publiceringsledare på SVT Sport.

I september 2013 kom hon ut med boken ”Handelsvara: Kvinna”, ett granskande reportage om trafficking och om hur det gick till när en ung tvåbarnsmor från Rumänien hamnade på gatan och började sälja sex i Göteborg.

2015 tilldelades Johanna Bäckström Lerneby Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för Filter-reportaget ”Att skapa ett monster”. I sin motivering skrev juryn bland annat: ”För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik”. Hon har också nominerats till Grävande Journalisters Guldspaden fem gånger i olika klasser och vunnit två.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Frida Westergård och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB