Startsida / Inlägg

Enormt genomslag för reportaget om ”Sveriges farligaste flicka”

av Petter Ovander

Genomslaget är enormt.

Hittills har nästan två miljoner läst Kerstin Weigls reportage om Josefin, 14-åringen som stämplats som ”Sveriges farligaste flicka”.

Över en halv miljon har sett filmen

– Läsarnas engagemang gör mig glad, för den här frågan är så viktig, säger Kerstin Weigl.

14Weigl_1
Aftonbladets reporter Kerstin Weigl fick ett mejl hon inte kunde släppa. Det var från ”Josefins” bonusmamma. – Hon berättade om en flicka som betraktades som farlig. Det var en otrolig historia, säger Kerstin Weigl. FOTO: Jerker Ivarsson

I går publicerade Aftonbladet historien om Josefin. Resultatet av ett par månaders arbete med att kartlägga den 14-åriga flickans liv i socialtjänstens vård. En granskning som avslöjar systemfel och hur landsting och kommuner misslyckats med att ge ett barn i Sverige den vård det behöver.

Lösningen på problemet: att vårda henne bakom pansarglas i ett säkerhetshus i Eskilstuna.

Reportaget börjar med ett mejl i sensomras till Aftonbladets reporter Kerstin Weigl.

– Ett mejl jag inte kunde släppa. Det var från Josefins bonusmamma. Hon berättade om en flicka som betraktades som farlig. Det var en otrolig historia, säger Kerstin Weigl.

Den här typen av mejl når reportrar då och då. Ofta bottnar de i vårdnadskonflikter, nästan alltid är de omöjliga att verifiera och göra journalistik av.

Den här gången var det annorlunda.

Kerstin Weigl ringde upp mamman och erbjöds av familjen att ta del av alla handlingar som rörde Josefin. Tusentals dokument. Hon gick igenom allt. Såg att allt stämde.

Och en fråga skavde extra:

– Hur kan man prata om farliga barn?

Kerstin Weigl förde in alla uppgifter i ett excel-ark, ruta för ruta med händelser, och färgkodade det viktiga och mest avgörande i Josefins liv.

Polisingripande (blått), nya placeringar (rött), nya diagnos (gult), bältesläggningar (lila), självmord (orange).

Fram växte ett mönster.

– Historien om Josefin blev överblickbar. Jag såg konsekvenser av det som hänt flickan, hur händelser och konsekvenser återkom. Jag såg systemfel, säger Kerstin Weigl.

När den inledande granskningen var klar kopplades en större grupp på Aftonbladets redaktion in i historien.

För det här är svårt: Hur berättar man om ett 14-årigt suicidalt barn, utan att utsätta barnet för nya övergrepp?

Illustratören Jenny Svenberg Bunnel satt med på mötet och knäckte berättarkoden.

foto : magnus wennman : byline: jenny svenberg bunnel
Jenny Svenberg Bunnel knäckte berättarkoden. FOTO: Magnus Wennman

– Det var ju ett speciellt material Kerstin visade oss. Väldigt känsligt och det behövdes en lika känslig inramning. När jag hörde Kerstin berätta för oss om ”Josefin” fastnade jag för hennes röst. Man vill lyssna till den. Att följa Kerstins resa genom materialet kunde bli den inramning historien krävde, säger Jenny Svenberg Bunnel.

I gruppen bestämdes att göra ett försök. Kerstin skrev ner storyn och läste in.

Jenny Svenberg Bunnel lyssnade och tog berättelsen vidare genom teckningar och animationer. Magnus Wennman, prisbelönt fotograf, tillförde sitt perspektiv och bidrog med ett helt nytt bildtänk. Sedan vävdes teckningarna in i det filmade.

– Vi arbetade ganska associativt och med metaforer. Att redogöra för exakta platser och miljöer är inte alltid det viktigaste. Vi ville att bilderna bara försiktigt skulle guida och att det samtidigt skulle finnas plats för tittaren och lyssnarens egna bilder. Kerstins text skulle ligga främst.

TV-reportern Angelica Karlsson fanns tidigt med i processen för att bidra med tv-inslag.

– Det kändes svettigt, säger Kerstin Weigl, så här hade vi aldrig gjort förut. Skulle vi verkligen väcka något engagemang genom att jag långsamt bara berättar historien om Josefin till teckningar och filmsekvenser. Men vi testade.

Resten är som man säger, historia.

Skärmdump Weigls rep
Reportaget Så skapades ”Sveriges farligaste flicka” har hittills läst av 1,2 miljoner svenskar.

– Läsarna har verkligen visat sitt engagemang i den här frågan. Det gör mig glad, för frågan är så viktig, säger Kerstin Weigl.

Låt oss återkomma till siffrorna och först bara konstatera att makthavare omedelbart reagerat på avslöjandet om Josefin, hennes liv och socialtjänstens misslyckande – från ministern Åsa Regnér och nationella psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till socialarbetare i kommuner och landsting. Alla har reagerat och kommenterat.

Minst ett tiotal lokaltidningar har tagit upp storyn, Rapport och SVT Morgon, Ekoredaktion och Studio Ett.

– SR och SVT fick en förhandsvisning av reportaget förra veckan och tillgång till en del av vårt bildmaterial. Vi brukar göra så när vi har något som vi tror kan väcka ett väldigt stort intresse och engagemang, säger Kerstin Weigl.

Och hennes mejl är full med berättelser liknande den om Josefin.

– Det är tyvärr så. Josefin är bara ett fall, men det finns fler barn i Sverige med liknande historier. Det visste vi innan, och det vet vi ännu säkrare i dag, säger Kerstin Weigl.

Så till siffrorna.

Vid lunchtid i dag tisdag, alltså lite mer än ett dygn efter Aftonbladets första publiceringen har 1,2 miljoner läsare tagit del av historien om Josefin.

Under dagen i går fick filmen om Josefin över en halv miljon, 535 000, startade strömmar, tittare som tagit del av hennes öde.

Därtill har Angelica Karlssons och Kerstin Weigls nyhetsartiklar, vid sidan om reportaget, haft omkring 700 000 läsare. Totalt nästan två miljoner läsare.

Reportaget har nästan 8 000 interaktioner på Facebook och trailern har visats nästan 220 000 gånger.Inlägget i sig har nått över en halv miljon svenskar.

– Jag förstod att det skulle bli ett engagemang. Sådana här historier brukar engagera. Men så här starkt… det visste jag inte, säger Kerstin Weigl.

Kerstin Weigl belönades 2015 med prestigefyllda Lukas Bonniers stora journalistpris ”för att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden”.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB