Startsida / Inlägg

Här är gänget som kan bli Årets Redaktion

av Petter Ovander

De avslöjade Kommunalskandalen och Det svenska hatet. I Miljardnotan berättade de hur skattebetalarnas pengar dricksats bort på krogen.

Aftonbladets grävredaktion, och gänget bakom den digitala presentationen, kan nu utses till Årets Redaktion 2017.

– Aftonbladet ligger längst fram i att utveckla såväl researchmetoderna som den digitala presentationen, konstaterar juryn i sin motivering.

Gräv m digital story
De nominerade. Aftonbladet Gräv med Digital Story är en av tre redaktioner som har chans att vinna titeln Årets Redaktion i april.

Här är gänget kan bli Årets Redaktion 2017. Aftonbladets grävredaktion tillsammans med kollegerna i Digital Story är nominerade till den prestigefulla titeln i tävlingen Årets Dagstidning.

Gräv och Digital Story är två av hörnstenarna i Aftonbladets journalistik.

Titti Jersler, redaktör för Digital Story.
Titti Jersler, redaktör för Digital Story.

– Styrkan kommer i att vi lyckats sammanföra de här kompetenserna. Grävreportrarna som tar fram fantastisk journalistik och Digital Story som ser till att få ut det och lyfta berättandet. Det är en kombination som visat sig vara väldigt framgångsrik, säger Titti Jersler, redaktör för Digital Story.

All den journalistik grävredaktionens reportrar producerar hanteras i dag mer eller mindre av Digital Story när det kommer till att presentera avslöjandena för läsare och tittare.

– Vi har lyckats skaka om i samhällsdebatten, vi har haft journalistik som lett till nya lagar, men också vunnit priser för design och nyskapande, säger Titti Jersler.

– Vi organiserade om oss för två år sedan och har renodlat rollerna och hittat ett samarbete mellan de här två grupperna. Nu jobbar vi med tydliga fokus och ser fantastiska resultat. Det är superskickliga medarbetare som lagt grunden för de framgångarna, säger Maria Trägårdh, biträdande redaktionschef och chef för grävredaktionen.

mariatragardh
Maria Trägårdh, biträdande redaktionschef och chef för grävredaktionen.

Ett exempel är det mycket omfattande arbetet med att skapa förra årets mest unika journalistik – Det svenska hatet av Gellert Tamas. Under ledning av Digital story-redaktören Linn Ogelid kom det i höstas att bli Aftonbladets genom tiderna mest omfattande publicering – en miljon tecken i digital longread-format – och hyllades av läsarna.

Men innan dess hade grävredaktionen satt tydliga avtryck i samhällsdebatten, inte minst genom Richard Aschbergs tre månader långa granskning av Kommunal. Kommunalskandalen blottlade ett svindlande slöseri med pengar och ett långvarigt missbruk av medlemmarnas förtroende från ledningens sida. Avslöjandet ledde bland annat till att både ordförande och kassöre tvingades avgå.

Juryns motivering:

Medan andra redaktioner är stolta över ett eller ett par grävjobb med rejält genomslag per år, presterar Aftonbladets grävredaktion tiofalt, som skandalen i Kommunal, Det svenska hatet, Miljardnotan och Egor Putilov-affären.

Aftonbladet ligger längst fram i att utveckla såväl researchmetoderna som den digitala presentationen, vilket belönats såväl av publiken som av branschkollegor.

I centrum för framgångarna står en liten kärna journalister som förenar traditionellt grävande med dataanalys och nyskapande berättarformat.

I Miljardnotan avslöjade Richard Ascberg, tillsammans med Mattias Sandberg, ett utbrett missbruk av skattebetalarnas pengar som gått till representation med starksprit och champagne, nöjesbetonande konferenser, privata fester och exklusiva presenter.

Underlaget bestod av 100 000-tals handlingar från det offentliga Sverige som genom ett avancerat digitalt databasbygge gjordes tillgängligt och lättbegripligt ner på kommunnivå.

Joachim Kerpner och Mattias Sandberg tog i Klassresan med läsarna på en digital resa genom klassklyftornas Sverige 2016. Avslöjanden som genom Digital storys presentation blev både begripliga och lättillgängliga.

Och efter att under tre månader arbetat med dold kamera och falska identiteter kunde Lisa Röstlund och Erik Wiman avslöja öppen rasism och sexism och ett militant hat mot invandrare, politiker och media i Solidiers of Odin.

Aftonbladets granskning av Svenska kyrkan i utlandet fick också stort genomslag. Efter flera avslöjanden om lyxresor, dyra middagar och privata resor på kyrkans bekostnad sparkades två toppchefer. Mattias Sandbergs och Richard Aschbergs avslöjanden ledde även till att kyrkan drabbades av en historiskt stor medlemsflykt.

Dessa är sex exempel i en rad stora avslöjanden från Aftonbladet under 2016.

Just mängden avslöjanden är något juryn för Årets Redaktion imponerats av.

– Medan andra redaktioner är stolta över ett eller ett par grävjobb med rejält genomslag per år, presterar Aftonbladets grävredaktion tiofalt, som skandalen i Kommunal, Det svenska hatet, Miljardnotan och Egor Putilov-affären, skriver juryn i motiveringen.

I klassen Årets Redaktion har också två lokaltidningar nominerats, Nerikes Allehanda och Västerbottens-Kuriren. Vinnaren presenteras i början av april.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB