Sätt gränser för public service
avHur ska public service se ut i framtiden?
Den frågan ska regeringens utredning besvara.
– Det är dags att sätta gränser för public service uppdraget, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna.
I torsdags förra veckan skrev Jeanette Gustafsdotter och Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén en debattartikel i DN. Den handlar om Sveriges television som publicerar delar av sitt innehåll på den amerikanska jätten Facebooks sajt.
I går tog debatten ytterligare fart. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson uppmärksammar i sin blogg en skrivelse från public service-bolagen till Kulturdepartementet inför den kommande utredningen.
Bolagen önskar långgående frihet att agera som de önskar i exempelvis sociala medier.
- Public-service bolagen vill avskaffa den så kallade ”förhandsprövningen” av nya tjänster.
- De önskar också fria händer att sprida sitt innehåll i sociala medier. Sveriges radio vill gå ännu längre och lansera ”nya personaliserade tjänster”.
Skrivelsen retar upp Tidningsutgivarna.

– Det är direkt anmärkningsvärt att PS-bolagen – i en tid när andra mediebolag slåss för sin överlevnad – utnyttjar sin statssubventionerade position för att snedvrida konkurrensen, säger Jeanette Gustafsdotter.
– Det är dags att slå fast de gränser som gäller för public service-uppdraget. De allmänfinansierade PS-bolagen kan inte ohämmat driva verksamheter som direkt konkurrerar med kommersiella företag – och i synnerhet inte med licenspengar gynna andra företag som Google och Facebook med data och innehåll.
Även Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén reagerar starkt på bolagens skrivelse. Läs hennes inlägg nedan.
Magnus Ringman
Sofia Olsson Olsén om public service-bolagens skrivelse till Kulturdepartementet:

Public service-bolagen förnekar sig sannerligen inte. I en tid då användningen av media genomgår den största transformationen någonsin, och där de allra flesta mediehus för fullt kämpar med att få sina onlineintäkter att bära, så vill public service utöka sina befogenheter online och i sociala medier.