Startsida / Inlägg

Grattis till nomineringen – Guldspaden kan bli er!

av Petter Ovander
Mattias och Richard
Aftonbladets grävreportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg nomineras båda till Grävande journalisters pris Guldspaden. Richard för granskningen av Kommunal och båda tillsammans för granskningen av Svenska Kyrkan. Bilden är ett montage.

Grattis Richard Aschberg och Mattias Sandberg, som båda nominerats till Guldspaden, Grävande Journalisters pris till bästa undersökande reportage.

– Tack.

Richard nomineras för Kommunal-granskningen och tillsammans nomineras ni för er granskning av Svenska kyrkan i utlandet. Hur känns det?

– Det känns bra att hårt arbete uppmärksammas. Vi tycker att vi har gjort ett bra jobb och det här är kvitto på det, säger Richard Aschberg.

– Instämmer. Det är roligt att få den här bekräftelsen efter flera månaders arbete, säger Mattias Sandberg. 

Vad ligger bakom ett framgångsrikt grävjobb?

– Ibland kan det vara ett tips. Det var det i båda de här fallen. Men när det gäller Kommunal var det en andrahandskälla och tipset om Svenska kyrkan i utlandet handlade delvis om saker som vi valde att inte ta med, säger Richard Aschberg.

– Oavsett tips eller inte så krävs det ett systematiskt arbete som ofta tar väldigt lång tid, säger Mattias.

– Man måste vara envis och stå emot, inte minst chefer som vill publicera innan vi tycker att vi är klara. Det kan vara svårt i dag när allt går så snabbt. Vi måste ofta vänta in för att kunna säkerställa att allt stämmer. Det får inte bli fel i det vi gör eftersom grävjobb får så stort genomslag, säger Richard.

– Sen startar vi förstås grävjobb helt utan tips. Miljardnotan, som avslöjade omfattande pengarullning inom offentlig verksamhet, är ett sånt exempel, säger Mattias.

Kommunalskandalen, berätta vad var det du avslöjade, Richard?

–Ett omfattande fiffel med förbundets pengar och konferensbolag, hur ledningen semestrade gratis, delades ut paradvåningar till vänner, bröt mot alkoholtillstånd och festade för medlemmarnas pengar. Förbundets konferensbolag sysslade med svartbyggen och drev en lyxkrog där det visades nakenshower och där även en porrstjärna fick uppträda. Både kassör och ordförande tvingades avgå. Det ledde också till en medlemsflykt och att förbundet nu har ändrat en hel del regler och gjort sig av med tvivelaktiga verksamheter.

Guds fifflare – skandalerna inom utlandskyrkan, gjorde ni tillsammans. Vad visade ni där, Mattias?

Vi kunde bland annat avslöja hur flera toppchefer använde kyrkans resurser till lyxresor, dyra middagar och privata resor. Vår granskning fick enormt genomslag. Högste chefen och hans andrechef sparkades. Kyrkan inledde även en genomlysning av hela verksamheten och förändrade en rad rutiner. Avslöjandena ledde även till en historiskt stor medlemsflykt.

– Vi avslöjade även missförhållanden i församlingar runt om i världen och just nu granskar Svenska kyrkan faktiskt samtliga utlandsförsamlingar.

Priser och nomineringar har regnat över Aftonbladets grävredaktion.

– Vi startade grävredaktionen för knappt två år sedan med förhoppningen om att leverera fler tunga avslöjanden. Och alla priser är väl ett kvitto på att Aftonbladet och vår grävchef Maria Trägårdh gjorde rätt som vågade satsa på journalistik som tar tid, säger Mattias Sandberg.

– Kommunalskandalen har gett oss Pelle Wendels journalistpris, Schibsted Journalism Awards och nominerades till Stora Journalistpriset och nu Guldspaden, säger Richard Aschberg.

– Och sedan har vi Miljardnotan som nominerades till det nordiska journalistpriset NODA och vi har även nominerats till Årets redaktion tillsammans med Digital story. Samarbetet med Digital Story är en stor anledning till att vi har fått ett så stort genomslag för grävprojekt som Kommunal, Svenska kyrkan i utlandet och Soldiers of Odin. Men även mer berättande journalistik som Klassresan, säger Mattias Sandberg.

– Det är viktigt med grävande journalistik där man verkligen går till botten med saker, i synnerhet i dag när falska nyheter och lösa rykten kan spridas så snabbt på nätet, säger Richard Aschberg.

Vinnarna av Guldspadarna avslöjas på Grävseminariet i Uppsala den 8 april. Läs mer om Guldspadenomineringen här.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB