Startsida / Inlägg

Nu blir fredagar alltid Femplus

av Petter Ovander

I morgon fredag är det premiär.

Aftonbladet presenterar en helt ny tidning för nöjes- och kulturjournalistik.

Den är vad den heter – Femplus.

Femplus Ettan
Premiärnumret av Femplus. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg möter skådespelaren Lena Endre och pratar klass.

En dag i veckan gifter Aftonbladet ihop kultur och nöje i nya tidningen Femplus.

– Det kommer att bli en lyxig helgläsning varje fredag. Med Femplus kan vi i en och samma tidning bredda och fördjupa både nöjes- och kulturjournalistiken – och äntligen får kulturredaktionen utrymme att göra intervjuer och reportage, säger Anna Andersson som är redaktör för den nya tidningen.

Femplus ligger med som en bilaga i Aftonbladet och kommer ut varje fredag. Tidningen ersätter då Nöjesbladet men får fler sidor när också Aftonbladet Kultur bidrar med texter, nya ämnen och nya perspektiv.

I Femplus kan Aftonbladets kultur- och nöjesjournalistik utvecklas samtidigt som tidningen blir ännu mer attraktiv för läsarna.

– Våra läsare har efterfrågat ännu maffigare kultur- och nöjesläsning till helgen. I den nya tidningen finns de senaste nyheterna och nostalgi, credd och bredd, högt och lågt – skrivet med spets, humor, kunskap och värme. Nöjesbladets läsare kommer känna igen sig och dessutom få extra allt när nu kulturen flyttar in, säger nöjeschefen Ylva Niklasson.

Femplus till Inifrån
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tillsammans med Femplus redaktör Anna Andersson och nöjeschef Ylva Niklasson. – Det blir en lyxig helgläsning, säger Anna Andersson.

Den nya tidningen innehåller både den klassiska kulturjournalistiken och kvällstidningens mix av nöjesnyheter och granskningar. Men också längre intervjuer, reportage och initierade tips av Aftonbladets experter inom sina respektive områden.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg lovar att också kultursidornas läsare kommer att känna igen sig i Femplus.

– Vi fortsätter så klart med recensioner, samhällsdebatt och mediakritik. Men nu kan vi också ta nya grepp, med intervjuer och nya ämnesval. Jag är jätteglad att Aftonbladet satsar på sin kulturjournalistik när andra tidningar drar ner och mixen med kultur och nöje hoppas jag ska göra att nya läsare hittar till oss. I turbulenta tider som dessa finns ett behov av att någon förklarar och tar ställning till det som händer, säger hon.

I första numret möter Åsa Linderborg skådespelaren Lena Endre i ett samtal om klass. I den 28 sidor tjocka tidningen går redaktionen också till botten med vad som verkligen hände när Bob Dylan första gången besökte Sverige 1966.

Det är nästan på dagen 51 år sedan och nästa vecka är Nobelpristagaren tillbaka i Sverige.

Bland skribenterna som varje vecka återkommer i Femplus finns bland andra profilerna Ingalill Mosander, Fredrik Virtanen och Karolina Fjellborg, men också filmrecensenterna Jens Peterson och Jan-Olov Andersson – och tecknaren Jan Stenmark som varje vecka levererar nya underfundiga teckningar.

Femplus kommer ut på fredagar, veckans övriga dagar finns Aftonbladet Kultur och Nöjesbladet på sina vanliga sidor i tidningen.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktör: Sebastian Laneby, Lina Thorén, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB