Startsida / Inlägg

”Vi vill verkligen att fler tar upp den här frågan”

av Petter Ovander

”Att få vara Jossan, det är en sån sjukt häftig känsla.” Säger Josefine, 23.

”Det var som att jag kunde andas för första gången.” Förklarar Pim, 20.

”Kön är vad du har mellan benen, din könsidentitet är vad du har i huvudet”. Säger Cameron, 16.

I dag publicerar Aftonbladet satsningen Mitt ID, om ungas könsidentitet

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 11.30.10
Så många unga engagerar sig i frågan om könsidentitet – men det händer på sociala medier. – Vi har ett ansvar att låta de här människorna höras och synas och ta den plats i samhället de har rätt till, säger reportern Frida Söderlund.

Tre röster. Tre unga människor som stått upp för sin könsidentitet och vågat, och lyckats, ta steget att acceptera sig själva som dem de är.

Frågan har gnagt i reportern Frida Söderlund sedan i somras.

– Så många unga engagerar sig i frågan om könsidentitet. Men det händer på sociala medier, traditionella medier har inte varit särskilt bra på att upp de här frågorna. Vi har ett ansvar att låta de här människorna höras och synas och ta den plats i samhället de har rätt till, säger hon.

Hon drog sin idé för redaktionen på Boom, som tände. Hon gick vidare till nyhetsredaktionen, som också var på.

Efter nyår började hon och redaktionen bakom Boom jobba med projektet som nu fått namnet Mitt ID.

Transsexuell kan den person kalla sig som är man men tilldelades det juridiska könet kvinna vid födseln, eller som är kvinna men tilldelades det juridiska könet man vid födseln. Oftast vill man både byta juridiskt kön och förändra kroppen med exempelvis hormoner och/eller kirurgi.

Insikten om att man är transsexuell kan komma redan när man är liten, även om man då kanske använder andra ord och beskriver känslan på andra sätt. För många kommer insikten istället i tonåren eller senare i livet.

Ickebinär kan den person kalla sig som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön. Ibland används ”ickebinär” som ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter som inte följer tvåkönsnormen. Ickebinär betyder inte samma sak för alla som definierar sig som det. En del är både tjej och kille. Andra befinner sig mellan de kategorierna. Många ickebinära är inget kön.

Cisperson är, väldigt förenklat, den som inte är transperson. Helt enkelt en person vars kropp, juridiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen. En person som föddes med snippa och fick ”kvinna” registrerat i folkbokföringen, som ser och alltid har sett sig själv som tjej/kvinna är till exempel en cistjej/ciskvinna.

Källa: RFSL Ungdom

Hur  var det att möta Josefine, Pim och Cameron?

– Extremt känslosamt. Jag har fått tre nya idoler. Jag hade inte kunnat föreställa mig vilken kamp de tar varje dag för rätten att ens existera. Hur långt är det då inte därifrån att kunna leva ett fullt liv, när de inte ens blir erkända.

– Jag är så glad och tacksam att de vill, orkar och vågar prata.

Under arbetets gång har Frida Söderlund allt tydligare fått upp ögonen för de starka krafter som jobbar mot de här människornas rättighet att få vara sig själva.

– Vi ser det tydligt i USA och i Östeuropa. När folk på maktpositioner försöker dra tillbaka människors rättigheter, då måste traditionell media ställa sig bakom dem. Annars kommer vi aldrig att kunna förändra något i världen, säger Frida Söderlund.

Vad vill du se för resultat?

– Jag vill förändra synen folk har på könsidentiteter och transpersoner. Att frågan ska lyftas och normaliseras, att folk ska få kunskap om vad trans innebär och vilka könsidentiteter som finns.

– Vi hoppas krossa normerna. Normer är också ett förtryck och så länge vi låter normer bestämma hur vårt samhälle ska se ut fortsätter de här människorna att vara förtryckta.

Största utmaningarna?

– Att se till att vi hela tiden talar ur deras perspektiv. Det är så lätt att vi letar svar på frågor utefter hur vi som är privilegierade normativa cis-personer ser på världen. Jag skäms över att vara normen, för jag ser att världen ses ur vårt perspektiv.

Mitt ID lanserades under måndagen, och kommer att fortsätta fram till onsdag. Perspektivet är de ungas, men det är journalistik för alla. Reportagen och nyhetstexterna är samlade i en longread och i en digital miljö unga läsare kan känna igen sig i.

– Vi satsar också på att nå ut brett i sociala medier, eftersom det är där unga finns. Vi har gjort traliers, viralfilmer och sociala experiment som kommer att gå ut de närmsta dagarna. Och vi finnas tillgängliga på alla Aftonbladets sociala medier-konton, säger Frida Söderlund.

Redaktionen hoppas också få draghjälp av influencers i sociala medier och flera andra mediahus, både lokala och nationella, kommer att lyfta frågan närmsta tiden.

– Vi vill verkligen att fler tar upp den här frågan och ser till att den sprids. Det är en fråga som aldrig kan tas upp för mycket.

På onsdag är artikelserien färdigpublicerad. Vad händer då?

– Vi kommer inte att släppa det här. Något måste hända och jag tänker inte ge mig. Mitt ID är början på kampen, säger Frida Söderlund.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB