Startsida / Inlägg

Vi är toppen på att gräva

av Petter Ovander

Aftonbladet har Sveriges bästa grävredaktion.

Och Aftonbladets grävchef Maria Trägårdh är Sveriges just nu viktigaste grävande journalist.

Hon toppar listan över landets 25 mäktigaste grävjournalister.

Tyngsta grävarna
I år har Aftonbladet fem medarbetare på listan över landets 25 mäktigaste grävjournalister: Maria Trägårdh, Kerstin Weigl, Richard Aschberg, Gellert Tamas och Johanna Bäckström Lerneby.

Varje år listar tidningen Scoop, Föreningen Grävande Journalisters medlemstidning, Sveriges viktigaste undersökande journalisterna. Listan utgår från tre kriterier: opinionsbildande makt, trovärdighet och renommé samt position och ställning.

Aftonbladet har i år fem medarbetare på listan. I topp: Aftonbladets grävchef och biträdande redaktionschef Maria Trägårdh.

Juryn sammanfattar förstaplatsen så här:

”Aftonbladet har en fantastisk förmåga att hela tiden överraska. När man tror att de gjort sitt bästa gräv på tio år lanserar de ett helt nytt format med oväntat ämne. Aftonbladet har stärkt sin position som Sveriges ledande grävredaktion. Tre guldspade-nomineringar och några av landets främsta undersökande journalister talar sitt tydliga språk. Motorn i Bladets grävsuccé är utan tvekan Maria Trägårdh, vinnare av Guldspaden redan för 25 år sedan.”

– Det är ett erkännande för hela den satsning på undersökande journalistik som tidningen gjort de senaste åren. Jag är glad, framför allt för att så många av våra medarbetare finns med på listan, säger Maria Trägårdh.

Kerstin Weigl, reporter och kolumnist, tar listans tredjeplats. Häromåret fick hon Stora journalistpriset som Årets Journalist. ”Kerstin Weigl är en unik reporter som först på senare år fått den uppskattning i form av priser som hon förtjänar”, skriver Scoops jury, bland annat.

Och tiondeplatsen går till grävande reportern Richard Aschberg – ”en klassisk kvällstidnings-reporter som hela tiden lyckas förnya sig”.

På listans 17:e och 20:e plats återfinns frilansen Gellert Tamas, som arbetat med ”Det svenska hatet”, och tillträdande redaktören för Aftonbladets rättsredaktionen, Johanna Bäckström Lerneby. 

Petter Ovander

Juryns motiveringar

Fem Aftonbladet-medarbetare på listan över Grävsveriges mäktigaste journalister.

1. Maria Trägårdh (3)

Grävchef och biträdande redaktionschef, Aftonbladet: ”Aftonbladet har en fantastisk förmåga att hela tiden överraska. När man tror att de gjort sitt bästa gräv på tio år lanserar de ett helt nytt format med oväntat ämne. Aftonbladet har stärkt sin position som Sveriges ledande grävredaktion. Tre guldspade-nomineringar och några av landets främsta undersökande journalister talar sitt tydliga språk. Motorn i Bladets grävsuccé är utan tvekan Maria Trägårdh, vinnare av Guldspaden redan för 25 år sedan.

3. Kerstin Weigl (8)

Reporter och kolumnist på Aftonbladet: Hon granskar ensamkommande pojkar som ingen annan gjort, får två miljoner att se, läsa och lyssna på historien om Josefin, Sveriges farligaste flicka. Kerstin Weigl är en unik reporter som först på senare år fått den uppskattning i form av priser som hon förtjänar. ”Stormen” om mineralpuder-krönikan är glömd sedan länge.

10. Rickard Aschberg (4)

Reporter, Aftonbladet: En otroligt viktig kugge i Aftonbladets grävredaktion. Kommer att få svårt att bräcka sitt stora gräv – Kommunalskandalen. Men Aschberg är dubbelt guldspade-nominerad i år. En klassisk kvällstidnings-reporter som hela tiden lyckas förnya sig.

17. Gellert Tamas (ny)

Frilansande grävreporter som både skriver och filmar: Väjer inte för de stora och svåra ämnena. ”Det svenska hatet” – uppföljaren till ”Lasermannen” – fick enormt genomslag när den publicerades. Konkurrerar med Bosse Lindquist om titeln

Sveriges dokumentärkung.

20) Johanna Bäckström Lerneby (12)

Krimredaktör och chef för rättsredaktionen, Aftonbladet: Efter många år på SVT tar hon klivet över till Aftonbladet. Mångsidig. I fjol nyhetschef på tv-sporten, men nu tillbaka på det område hon kanske kan allra bäst.

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB