Startsida / Inlägg

De skulle halshuggas – mejlen dryper av hat och hot

av Petter Ovander

De skulle dö. Halshuggas. Deras underliv skäras sönder.

Mejlen dryper av hat och hot. Den anonyma mejlaren nämner barnen och skriver: Vi ska döda er, vår tid kommer.

Det är dags för fjortonde avsnittet av Häng med Aftonbladet.

I dag om hoten mot journalister.

balk_hangmedSöndag den 28 augusti 2016. I Stockholm går sommaren mot sitt slut, det är 15 grader i luften och en svag vind sveper in över stan när första mejlet når Aftonbladets kolumnist Lisa Bjurwald.

17.55. Ska bli underbart att se er jälva lenininstluder halshuggas.

17.58. Skär sönder fittan på dig så behöver inte MITT LAND ta emot mer PK-slödder din urblåsta bortskämda glappfitta fitta fitta!!!

17.59. Så blir du neger-politiskt kooooo-rekt! Muuuu!!

19.47. Ja sätt mig i fängelse så jag kan hata er ännu mer!!!

19.48. Ondsinta…i Sverige får man inte tycka olika….men helst se olik ut!

19.51. Vi ska vara beväpnade, ni är HATADE!

Så här kan hat se ut. Här saxat ur sex mejl som skickades från en adress på Live.se den här sensommarkvällen.

Vem var brevskrivaren?

Vi kommer tillbaka till det. Låt oss först bara kort beskriva situationen så som den är just nu för svenska journalister.

***

Stockholms tingsrätt en torsdag i maj. På väg in i rättssalen är en 49-årige skådespelare. Han hotade på twitter att han skulle hoppa på Fredrik Virtanens skalle ”tills den krossas och hjärnsubstansen sprutar”. Foto: STEFAN MATTSSON
Stockholms tingsrätt en torsdag i maj. På väg in i rättssalen är en 49-årige skådespelare. Han hotade på twitter att han skulle hoppa på Fredrik Virtanens skalle ”tills den krossas och hjärnsubstansen sprutar”. Foto: STEFAN MATTSSON

Vi ställde frågan till medarbetarna på Aftonbladets redaktion: Har du någon gång i din roll som journalist på Aftonbladet utsatts för hot eller hat?

73 procent har det.

Vi ställde frågan: Har hot eller hat mot dig som journalist på Aftonbladet på något sätt – i stort eller smått – påverkat dina livsval?

24 procent svarade; ja, det har påverkat mina livsval.

Jag funderar på min framtid och mina barn, och om jag orkar vara journalist i längden.

Jag lever med skyddade personuppgifter.

Jag har hemligt nummer.

Jag ser mig om i trappen.

Jag har ändrat mitt namn.

Jag väljer att inte befinna mig på vissa ställen vid vissa tider.

Jag har valt bort boende på bottenvåning.

Jag väljer att inte skriva om vissa grupperingar.

Jag tog in på hotell och bodde hos en flickvän några nätter.

Jag har upplevt en allmän oro och rädsla för att hoten ska bli verklighet.

73 procent har utsatts för hat eller hot. Det är en oerhört hög siffra. Men verkligheten är värre än så. För när vi plockar bort de journalister som inte syns i offentligheten med namn i tidningen eller på sajten – mer anonyma chefer, redigerare och redaktörer – blir andelen hotade medarbetare högre.

89 procent.

Totalt 130 journalister svarade på enkäten.

***

Aftonbladets grävreporter Lisa Röstlund är ledig den här söndagen men har som vanligt koll på mobilen. Hon ser mejlet bara en kort stund efter att det skickats.

Datum: 28 aug. 2016 19:16.

Ämne: Nazist: Jag lär barnen att vår ras är mer värd

Och så kommer meddelandet:

Om dina barn överlever vårt besatta Europa så ska du få ångra dig för hur du skadat oss, din naiva fitta!

Vi ska döda er, vår tid kommer!

Hade gärna skurit sönder dig så du inte avlat horungar.

Återigen. Så kan hatet och hoten se ut.

Det är samma Live.se-adress varifrån det samtidigt denna kväll skickas mejl efter mejl till kollegan Lisa Bjurwald. Men om detta vet förstås Lisa Röstlund just då ingenting.

I en liten sal i tingsrätten i Stockholms rådhus åtta månader senare sitter hon på målsägarsidan med Lisa Bjurwald bredvid sig. Hon berättar att det var något som brast i henne när hon läste brevet. Hon berättar hur hon tänkte på sina barn. Hur hon inte kunde värja sig från att läsa in hot mot barnen i det här mejlet.

– Jag var säker på att det var en man som skrev eftersom det var ett så sexualiserat språk.

Hon blir rädd. Och låt oss anta att det är ett av målen för hatarna så måste det medges: I just det perspektivet har hatet den här gången lyckats.

– Som reporter bär man på en fördämning av hat och hot som riktats mot en. Och när det blir så här explicit… Jag blir rädd att någon ska göra slag i saken, säger Lisa Röstlund.

***

Han ångrar sig. Han skulle inte skickat hatmejlen. Men han gjorde det – och hans försvar: Aftonbladet är en feministisk tidning. Foto: STEFAN MATSSON
Han ångrar sig. Han skulle inte skickat hot-tweetsen. Men han gjorde det – och hans försvar: Aftonbladet är en feministisk tidning. Foto: STEFAN MATSSON

Två dagar senare, i samma tingsrätt men i en annan sal. Mannen som sitter på den åtalades bänk tittar snett ner i bordet och gör allt för att undvika deras blickar. På andra sidan rättegångssalen sitter de tre Aftonbladet-journalister som den 49-årige skådespelaren hotade på twitter för ungefär ett år sedan.

Fredrik Virtanen. Han skulle hoppa på hans skalle ”tills den krossas och hjärnsubstansen sprutar”.

Oisin Cantwell och Daniel Swedin vars huvuden också skulle sparkas sönder efter att de ätit bajs.

Nu ångrar sig mannen. Påstår han.

– Jag har kränkt dem. Det är oacceptabelt och det ber jag om ursäkt för, säger han.

Fortfarande utan att möta deras blickar.

– Det är kompetenta män, men de skriver på en feministisk tidning.

Det är hans enda förklaring, att han hatar det ”feministiska samhället”.

Han säger att hoten formulerades på fyllan, att han skulle aldrig skriva så i nyktert tillstånd.

– Det finns ett raseri och en vanmakt hos mig. Jag blir ett patetiskt fyllo som far runt på twitter.

I botten finns en vårdnadstvist. Skådespelaren anklagar en polis för att ha kidnappat hans son. Därför hotade han också ett kvinnligt hovrättsråd i Svea hovrätt samt en högt uppsatt manlig polischef i Stockholm.

De sitter också i rätten och förklarar det obehag de kände när hoten kom.

– Jag kände oro och rädsla för min familj. Jag blev så förbannad över att behöva vidta säkerhetshöjande åtgärder i mitt privatliv, säger polischefen.

När rådmannen läser upp skådespelarens personutredning så visar den att han är alkoholist, men inte tidigare dömd för allvarligare brott.

Kammaråklagare Katrina Bergström krävde trots det fängelsestraff i slutpläderingen.

– Det är synnerliga allvarliga hot mot det öppna fria samhälle som vi alla värnar, säger hon.

***

En undersökning som gjordes av Journalistförbundet förra året visar att 30 procent av landets journalister hotades. Mest utsatta var ledarskribenter (85 procent) och kolumnister (54 procent).

På grund av hot och nedsättande kommentarer hade tre av tio journalister avstått från att bevaka vissa ämnen. 13 procent hade skaffat sig hemliga telefonnummer eller personskydd.

En annan undersökning, från i år, som branschorganisationen TU och nätverket Klara K gjort siktar in sig på kvinnliga chefredaktörer, opinionsbildare, krönikörer och analytiker. Av dem har 72 procent utsatts för hot eller trakasserier de senaste tolv månaderna. Det handlar om hot om trakasserier både på jobbet och privat, samt sexuellt våld och fysisk misshandel.

Hälften av kvinnorna säger att hoten inneburit rädsla, oro och andra psykosociala påfrestningar.

sofia olsson olsén, chefredaktšr, vd och ansvarig utgivare fšr aftonbladet.
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén, har engagerat sig i frågan om hot och hat mot journalister. Hon vet vad hon pratar om. Hon är själv utsatt och 73 procent av hennes medarbetare som svarat på en enkät har tagit emot hot eller hat.

– Den här skiten som mina medarbetare, andra som jobbar i mediebranschen och jag själv tvingas utstå, är helt oacceptabel. Rädda journalister är dåliga journalister och ingen är betjänt av dåliga journalister, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Hon vet vad hon pratar om och får dessutom själv utstå kritik för att hon ofta väljer att lyfta frågan om hat och hot när hon berättar om det synnerligen allvarliga läget och hur det ser ut i sin och sina medarbetares mejlkorgar.

– Jag får höra att jag borde hålla käften och sitta still. Det tänker jag aldrig göra. Det handlar ytterst om vår demokrati. Yttrande- och tryckfriheten är en av grundpelarna för en stark och livskraftig demokrati. Om journalister tystnar, lämnar yrket eller väljer bort att skriva om vissa ämnen av rädsla för det hat och de hot de möter så tippar hela vårt demokratiska samhälle.

***

Tillbaka till den där augustikvällen i fjol. Vem skrev mejlen till Lisa Bjurwald och Lisa Röstlund? Vem var det som ville skära sönder deras underliv, döda, halshugga?

I samband med polisanmälan spårade Aftonbladets IT-avdelning mejlen till en c/o-adress i Norrland. Där bor en 54-årig kvinna.

Tre och en halv månad senare förs hon in i Förhörsrum 1 i polishuset i sin hemstad. Klockan är 13.05 när hon delges misstanke om olaga hot.

Genom att skicka meddelanden med innebörden att målsägandena skulle dödas eller skadas har hoten varit ägnade att hos målsägarna framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet.

Hon informeras om sin rätt att ha en advokat vid förhöret. Det behövs inte, säger hon. Hon godtar att förhöret hålls utan försvarare närvarande och hon erkänner att hon skickat mejlen.

Men hon förnekar brott.

– Jag tycker att det är min rättighet att skriva så, även om man kan tycka att det är fult gjort att formulera sig som jag gjorde.

Sen berättar hon. Hur hon var frustrerad och ”jättefull” den här kvällen. Hon förklarar att hon haft personliga problem sista tiden och hon bara har ett svagt minne av vad hon skrev.

– Jag drack ovanligt mycket en period där i slutet av sommaren och en bit in på hösten. Inte så att jag drack flera dagar i veckan, men en eller två, och när jag väl drack så drack jag mycket och vart förbannad.

***

Stockholm en av de första vårvarma dagarna i maj i år. Lisa Bjurwald och Lisa Röstlund är kallade som målsägare att vittna vid huvudförhandlingen. Det är kammaråklagaren Katarina Bergström mot den 54-åriga kvinnan.

Det råder förvirring.

Var är hon?

I ett brev till tingsrätten den 10 mars i år har hon skrivit: Hej, jag kommer till Stockholm 1 maj. Jag kan vara med den 2 maj.

Hennes försvarare Johan Lindbo har inga besked att ge:
– Jag har sökt henne under helgen, men inte fått kontakt, säger han uppgivet.

Rätten har två alternativ: Genomföra rättegången utan den misstänkte – eller skjuta upp mot att kvinnan får betala ett vite på 4 000 kronor. Johan Lindbo accepterar att rättegången genomförs.

40 minuter senare har båda målsägarna vittnat. Rätten får nöja sig med kvinnans version genom det hon tidigare sagt förhör i polishuset.

I slutpläderingen säger åklagern Katarina Bergström bland annat:
– Att hota journalister är ett hot mot demokratin. Avsändaren använder ett kraftigt våldskapital. Det är oklart vem som ligger bakom. Det är uppsåt. Avsändaren vet hur det skulle uppfattas.

– Det är ett synnerligen allvarligt brott. Jag yrkar på ett kortare fängelsestraff. Det räcker inte med ett bötesbelopp.

Advokat Johan Lindbo:

– Det är en brist att min klient inte är här. Det var ytterst olämpligt att skicka de här mejlen, men det kan inte uppfattas som ett allvarligt hot som framkallar fruktan för målsägandena.

Säger han.

Han trycker på att hans klient bara dömts för småbrott. Snatteri och stöld. Att hon lever i halvmisär, har dålig ekonomi, och bor i Norrland.

– Inget talar för att detta återupprepas. Hon har erkänt men straffet bör stanna vid böter.

Petter Ovander

Epilog: Tisdagen den 9 maj föll domen mot kvinnan som hotade Lisa  Bjurwald och Lisa Röstlund. Läs mer här: 55-årig kvinna döms för hot mot journalisterTorsdagen den 11 maj föll domen mot skådespelaren som hotade Fredrik Virtanen Oisín Cantwell och Daniel Swedin. Läs mer här: Skådespelaren dömdes till fängelse

balk_hangmed

Alla avsnitt i artikelserien:

Jättarna som hotar svenska medier

Se upp för trixande med statistiken

Smarta annonser och helt nya möjligheter

Ryktet om papperstidningens död är betydligt överdrivet

Så föder SVT de amerikanska jättarna

Unga väljer Aftonbladet  – unik  position i världen

 • Tjänstgörande redaktör: Sebastian Laneby, Lina Thorén, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB