Startsida / Inlägg

Gula Båtarna räddade 1 892 ur Medelhavet – får hederspris

av Petter Ovander

Hösten 2015 flydde människor för sina liv över Medelhavet. Många överlevde inte resan. På Aftonbladet väcktes tanken att vi kunde hjälpa flyktingar i nöd. Resultatet blev Gula Båtarna.

Med ägarkoncernen Schibsted som stöd och Sjöräddningsällskapet på plats räddades 1 892 människor ur havet.

Nu belönas Gula Båtarna med FRII:s hederspris i Årets insamlare 2016.

Gula Båtarna
Schibsted Sverige – med Aftonbladet och Svenska Dagbladet – och Svenska Sjöräddningssällskapet får branschorganisationen FRII:s hederspris i Årets insamlare 2016 för kampanjen Gula Båtarna.

Årets insamlare delas ut för att uppmärksamma arbetet som görs för att finansiera civilsamhället. I år valde juryn att också dela ut ett hederspris – till Gula Båtarna.

Det unika samarbetet mellan Schibsted Sverige och Sjöräddningssällskapet gjorde det möjligt att stationera två sjöräddningsenheter på den grekiska ön Samos mellan september 2015 och juni 2016.

Sjöräddningssällskapet Schibsted Fotograf Catarina Harling
Priset togs emot av representanter från från Sjöräddningssällskapet, Camilla Larsson, Helena Smedberg, Jeanette Liljedahl och Emma Valham. Foto: CATARINA HARLING

På plats kunde sjöräddarna hjälpa till i den pågående flyktingkatastrofen. Schibsteds svenska tidningar, Aftonbladet och Svenska Dagbladet, fick samtidigt möjlighet att arbeta journalistiskt på båtarna och berätta om flyktingarnas verklighet på Medelhavet.

De medverkande journalisterna tränades som sjöräddare och kunde därmed också agera som sådana på båtarna.

Totalt räddades 1 892 människor på flykt över havet, 8 102 824 kronor samlades in.

Det är framförallt den snabba handlingskraften som svar på en akut situation juryn vill uppmärksamma, men också det faktum att det gett  så stor internationell genklang. Projektet fick många internationella efterföljare, som inspirerat till ett övergripande internationellt projekt som lett till mångdubblat stöd till den grekiska motsvarigheten till Sjöräddningssällskapet.

– Att så snabbt kunna samla de resurser, både vad gäller pengar och kunskap, som krävdes i en akut situation är inte helt enkelt. Här har två olika organisationer tillsammans uppnått storverk, och det känns roligt att uppmärksamma”, säger Charlotte Rydh, ordförande för juryn och generalsekreterare för FRII.

Hederspriset delades ut på Insamlingsforum, Nordens största konferens om insamling och givande, den 9 maj 2017. FRII är en branschorganisation som verkar för goda förutsättningar och ökat förtroende för insamling till goda ändamål.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB