Startsida / Inlägg

Hyllade podden om Samir – nu också som bok

av Petter Ovander

Han är van att skriva korta nyhetsartiklar. Oftast bara 1 800 tecken.

Men nu har Anders Johansson publicerat sin längsta text hittills – om fallet Samir.

Nästan 800 000 tecken om tonårspojken som 15 år gammal dömdes för mord på sin styvmamma. Men som var oskyldig.

Anders Johansson och Fallet Samir
Livepodden blev en bok. Med den journalistiska och mänskliga segern i hamn tog Anders Johansson tjänstledigt för att skriva boken om Samir Sabri. För ett par veckor sedan kom den ut på Ordfront Förlag.

I dag vet vi sanningen. Samir Sabri mördade inte sin styvmamma den där morgonen 1986. Det visste vi inte innan Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson började gräva i fallet vårvintern 2015.

– Det var en öppen fråga. När vi publicerade första delen av grävjobbet i form av poddcasten, Fallet, på skärtorsdagen 2015 hade jag ingen aning om Samir var skyldig eller inte, säger Anders Johansson.

I en livegranskning kunde lyssnaren följa hur avslöjandet och sanningen sakta växte fram i avsnitt efter avsnitt.

Sakligt redovisas hur alla instanser polis, åklagare, domstol och rättspsykiatri var övertygade om att pojken var skyldig. Men – leder Anders Johansson så småningom i bevis – alla missar att det rör sig om ett falskt erkännande för att skydda den verklige gärningsmannen.

Podden Fallet blev snabbt en succé och har hittills laddats ner 2,8 miljoner gånger. Förra året belönades granskningen med Guldspaden, Grävande Journalisters pris för undersökande journalistik.

Och i december 2016 friades Samir Sabri efter att Högsta domstolen först beviljat resning och tingsrätten senare kom fram till att ”åtalet i den del som avser mord den 21 maj 1986 ogillas”.

Med den journalistiska och mänskliga segern i hamn tog Anders Johansson tjänstledigt från jobbet på Aftonbladet för att skriva boken om Samir Sabri.

För ett par veckor sedan kom den ut på Ordfront Förlag.

– Det känns jätteroligt. Inte minst därför att boken ger möjlighet för en bredare allmänhet att ta del av det här livsödet. Det som drabbat Samir är ju en tragedi. Men samtidigt visar berättelsen om Samir att det faktiskt är möjligt att använda tråkiga och negativa erfarenheter som en tillgång – som Samir gör nu i sitt jobb med ungdomar.

Fallet Samir, Ordfront Förlag.
Fallet Samir, Ordfront Förlag.

Att som 15-åring bli oskyldigt dömd för mord och hur det ledde till att Samir hamnade i en ond spiral av kriminalitet och som vuxen blev en av Sveriges mest fruktade värdetransportrånare.

– Det är upprörande att rättsväsendet hanterade den här typen av fall så lättvindigt. Det är vad boken i mycket handlar om, säger Anders Johansson.

Fallet Samir har bland annat recenserats av Bibliotekstjänst, som beskriver boken som ett mäktigt journalistiskt grävarbete som gett resultat.

Den har också uppmärksammats av i andra medier, som TV4:s Nyhetsmorgon, SVT:s Gokväll och radions P4. Anders Johansson har också intervjuats om Fallet Samir i Dagens Juridik.

Boken bygger på intervjuer med flera aktörer, inte minst Samir Sabri själv som också står som medförfattare till boken. Fallet Samir recenseras här av Joakim Palmkvist, journalist på Sydsvenskan.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB