Startsida / Inlägg

Kvällen vi aldrig glömmer – så arbetade vi efter terrorattacken

av Petter Ovander
sofia olsson olsén, chefredaktšr, vd och ansvarig utgivare fšr aftonbladet.
Sofia Olsson Olsén, chefredaktöšr, vd och ansvarig utgivare föšr Aftonbladet.

När larmet når Aftonbladets redaktion klockan 14.53 denna fredag eftermiddag så startar ett redaktionellt arbete där vi sänder från vår tv-studio och från olika platser under 55 timmar i ett sträck. Programledare, reportrar, fotografer, redigerare, redaktörer är bara några av de yrkesgrupper som finns i ett mediehus, alla med uppdraget att rapportera och informera om vad som sker.

Som svenskarnas första val vid stora nyhetshändelser, som Aftonbladet är, så är det viktigt att det blir rätt, sakligt och snabbt. Vi tar den uppgiften på största allvar och vi vill nu därför berätta om hur vi jobbade just denna fredag. De snabba besluten, vilka medarbetare ska vi skicka ut och vart? De lika snabba och ibland svåra publicistiska besluten, vad kan vi publicera och inte? Vilka uppgifter har vi fått bekräftade och kan offentliggöra?

Det här är Aftonbladets redaktion det dramatiska dygnet efter att en terrorist i en stulen lastbil kört i mycket hög hastighet på Drottninggatan i Stockholm och dödat fem personer. 

Ett dygn vi aldrig kommer att glömma.

Sofia Olsson Olsén, publisher

När Rakhmat Akilov svänger in lastbilen på Drottninggatan råder lugn på Aftonbladets redaktion 500 meter västerut.

Alldeles strax ska allt förändras.

Det är dags för trettonde avsnittet i Häng med Aftonbladet.

I dag om vad som händer på en nyhetsredaktion under en terrorattack. Om hur det är att navigera mellan rykten och sanningar medan miljontals läsare söker sig till sajten för att få veta vad som verkligen hänt – och händer.

balk_hangmedFörsta samtalet kommer bara någon minut efter attacken. Nyhetsreportern Niklas Eriksson har nyss gått på sitt pass och är den som svarar.

– Hej, det är en lastbil som kör på människor på Drottninggatan, säger en förvånansvärt lugn tipsare.

Niklas Eriksson visste inte vad han skulle tro. Han gick på rutin och ställde frågan han ställt så många gånger förr: Såg tipsaren själv det som hände, hade han bilder?

Tipsaren svarar med samma lugn att han nyss hade pratat med en väninna som befann sig på Drottninggatan.

Med samma rutin informerar Niklas Eriksson kollegerna som sitter närmast vid nyhetsdesken. Fler reportrar nås samtidigt med budskap om att en lastbil kört på människor på Drottninggatan.

Bildredaktör Mats Strand sitter vid sitt skrivbord några meter bort och småpratar med fotografen Urban Andersson. De hör vad som sägs.

– Vi tittade på varandra. Vi behövde inte säga något. Jag klappar Urban på axeln, sen är han på väg.

Drottninggatan är bara ett par minuter bort. Urban Andersson går i snabb takt Kungsgatan ner, vikar av på Vasagatan och svänger upp på Bryggargatan. Mot Drottninggatan.

***

Tipstelefonen ringer allt mer intensivt. En berättar om skadade. Varuhuset Åhléns nämns. Mats Strand skyndar ner mot fotograferna. Han ser Anna Tärnhuvud och ber henne ta sig till Drottninggatan. Lasse Allard kör ut från tidningshusets garage och styr mot Adolf Fredriks kyrkogata.

Samtidigt. Sändningsproducenten Andreas Landmark förstår genast, vad som än har hänt är det allvarligt. Han säger till programledaren Cecilia Benedelle att förbereda sig för livesändning och går själv in i kontrollrummet.

foto : elvpih : cecilia benedille bylinebild. foto: elvira pihl
När jag som programledare står i studion för att gå live vet jag ytterst lite. En lastbil, i centrum, polisens Towe Hägg bekräftar att det finns skadade, säger Cecilia Benedelle. FOTO: Elvira Pihl

En kollega kommer springande. Han har telefonkontakt med tv-reportern Robin Bornehav som av en tillfällighet befinner sig vid Åhlénsvaruhuset på Drottninggatan. Andreas Landmark tar över samtalet och försäkrar sig först om att medarbetaren är oskadd och i säkerhet.

Sedan kopplar han upp samtalet mot kontrollbordet.

Niklas Eriksson har redan lagt upp en artikel i publiceringssystemet. Han ropar på cheferna att förbereda en nyhetsflash. Samtidigt ringer han polisen och får tag på informatören Towe Hägg.

– Ja, vi har också fått de uppgifterna och har initiala uppgifter om personskador

Nu är klockan 14.58. Niklas Eriksson publicerar den första rapporten om attacken på Drottninggatan. Han skriver det han vet:

Ett fordon ska köra på Drottninggatan i Stockholm, enligt vittnen.

– Vi har också fått de uppgifterna och har initiala uppgifter om personskador, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Enligt Aftonbladets Robin Bornehav har en lastbil kört in i Åhlens-varuhuset.

Polisen har i nuläget inga mer uppgifter att lämna, skriver de på sin hemsida.

En minut senare, 14.59, skickar onlineredaktören Erik Melin ut den första nyhetsflashen till Aftonbladets läsare:

JUST NU: Polisinsats i centrala Stockholm – larm om lastbil som kört in i folkmassa.

Den ska följas av ytterligare 27 nyhetsflashar från Aftonbladet innan fredagen nio timmar senare går över i lördag.

foto : elvpih : robin bornehav utanfšr ŒhlŽns. foto: elvira pihl
Reportern Robin Bornehav tillbaka på Drottninggatan. – Det är fortfarande svårt att ta in det som hänt, det jag upplevde de där minuterna och märkligt att höra sig själv berätta i sändningen, säger han. FOTO: Elvira Pihl

15.01 går Aftonbladet TV live. Robin Bornehav är den förste att för tv-tittarna beskriva situationen. Han berättar hur han hört en smäll och sett en lastbil köra in i varuhuset. Samtalet med Cecilia Benedelle blir kort. Vi hör honom beskriva hur poliser börja springa och människorna runt honom flyr platsen. Sen bryts linjen.

Utanför fönstret i kontrollrummet kan Andreas Landmark själv se folk som rusar i panik bort från city. Cecilia Benedelle ser det också.

I det här video-klippet visas de 17 första minuterna av Aftonbladet TV:s livesändning, men innan dess – tre tysta minuter där du kan se rörelserna runt Aftonbladets nyhetsdesk mellan 14.58 och 15.01. Minuter när ännu ingen vet omfattningen av det som just hänt bara 500 meter bort. 

***

SVT novus
Novus-undersökningen SVT beställde timmarna efter attacken på Drottninggatan.

Vi har sett det förr, vid stora och dramatiska nyhetshändelser söker sig svenska folket i första hand till Aftonbladet för att få information. Den Novus-undersökning SVT tog initiativ till bara timmar efter attacken bekräftar den verkligheten. Tolv procent av de som fick sin första information om attacken online fick den från Aftonbladet som därmed är dubbelt så stor som näst största förstakällan Facebook (sex procent) och fyra gånger större än trean SVT (tre procent).

Och för att nämna ytterligare några siffror.

Den här fredagen hade Aftonbladet 6,9 miljoner unika besökare, en dubblering jämfört med en vanlig fredag.

Läsarna kom vid totalt 15,6 miljoner tillfällen och tog del av 64,1 miljoner sidor.

Aftonbladet TV hade 8,8 miljoner startade strömmar, mot normalt 1,2 miljoner.

Att vara Sveriges primära nyhetskälla online ställer självklart enorma krav på en saklig och korrekt rapportering. En oerhörd utmaning när folk flyr centrala Stockholm i panik och rykten blandas med sanningar.

***

Nyhetsredaktören Mia Carron ska senare beskriva timmarna efter attacken som att stå mitt i ett vattenfall. Som nyhetsredaktör var det hennes uppgift att sortera all den information, alla de rykten och påståenden, som nådde redaktionen, fördela arbetsuppgifter och fatta publiceringsbeslut. Vad har vi fått bekräftat? Vad är inte bekräftat? Vad behöver vi verifiera med egna vittnesuppgifter, med polisen eller annan trovärdig källa?

När de första uppgifterna kom och man på redaktionen förstod att det var allvarligt startade kureringsspecialisten Johan Furusjö en live-rapportering. Det är en slags chatt och snabbaste sättet att publicera de senaste uppgifterna. Klockan var då 15.05, tolv minuter efter larmet till polisen. Han bjöd in en rad reportrar att vara med i chatten, både de som fanns kvar på redaktionen och de som just då tog sig till attentatsplatsen och ut på stan. De började rapportera vad de fick fram allt eftersom. Fram till midnatt kommer bara den här chatten att ha 4 062 860 sidvisningar.

Skärmavbild 2017-04-27 kl. 10.49.15
15.18. Erik Melin skickar flashen från Aftonbladet om att flera personer är döda.

Klockan 15.19 skriver Johan Furusjö i live-rapporteringen att ”flera människor dödats i kraschen, enligt flera källor till Aftonbladet”. Det är också budskapet i den tredje flash som Erik Melin skickar ut från Aftonbladet.

– Vid det laget hade vi fått informationen från en rad håll. Jag samrådde med Mia Carron om vad vi kunde gå ut med – och vi bestämde oss för att publicera uppgifterna trots att polisen inte bekräftade dem officiellt, eftersom vi hade ett flertal trovärdiga källor som sa samma sak, säger Johan Furusjö.

Chatten, sammanfattning
15.27. Johan Furusjö sammanfattar i live-chatten vad Aftonbladet då vet.

Klockan 15.27 var omfattningen fortfarande ganska oklar. I live-rapporteringen sammanfattade Johan Furusjö vad han då visste och var informationen kom ifrån.

– Det gick ganska fort att förstå att det var allvar. Så fort uppgifterna kom om att en lastbil hade kört på folk på Drottninggatan minns jag att jag tänkte: ”Shit! Det här är antagligen ett terrordåd”. I det läget var det bara att försöka skaka bort känslorna och gå in i jobbet och börja rapportera.

***

Trycket på Aftonbladets nyhetsredaktion är nu, en halvtimme efter attacken enormt. Chockade medarbetare som råkat befinna sig på attentatsplatsen söker skydd på tidningen. Samtidigt som information flödar in.

Tipsa-redaktören Kalle Novalli har aldrig tidigare upplevt ett liknande tryck. Tipstelefonerna ringde oavbrutet, vid sidan om alla mejl och sms.

– Alla hjälptes åt att svara. Att läsa, värdera och verifiera. Att ringa hem bilder, filmer och vittnesskildringar. Det blev så tydligt att läsarna vänder sig till oss när det är skarpt läge. Det är ett förtroende vi ska vara stolta över, säger han.

Totalt tog Aftonbladet den här fredagen emot 1 437 tips (400 en normal fredag) utöver oräkneliga telefonsamtal.

Många som ringer kommer inte med tips, de vill själva ha information. Är det sant att en lastbil har kört över folk på Drottninggatan? Min sambo säger att de utrymmer Åhlens, stämmer det? Skjuter de vid Hötorget? Är det säkert för min son att promenera från Sveavägen till Fridhemsplan?

– Folk var rädda. Det blev en sorts bakvänd tipstelefon, säger reportern Adam Westin som satt på redaktionen.

Han försökte hjälpa till så gott han kunde, svara på det han visste.

I livechatten nålade han fast rekommendationen från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: ”Följ polisens order, undvik city om möjligt, lyssna på P4”.

***

Trycket på de servrar som levererar ut Aftonbladets är även det nu – halvtimmen efter attacken – enormt. 15.39 fattar onlinechefen Andreas Aspegren beslutet att rensa hela sajten och mobilappen från annonser. Det lättar belastningen på servrarna tillräckligt för att säkra att läsarna och tv-tittarna snabbt ska kunna ta del av den senaste informationen på sajten och mobilappen.

– Det finns en annan aspekt också. Vid sådana här extremt allvarliga nyhetshändelser är ingen intresserad av att ta del av annonser, säger han.

Först ett dygn senare kan enkla, mindre tunga, annonser släppas på och först på måndag förmiddag återgår Aftonbladet till normalt annonsläge.

***

Urban Andersson
Urban Andersson.

Fotograf Urban Andersson är en av de första journalisterna på Drottninggatan. Han beskriver vad som mötte honom:

– Det var väldigt tyst.

De döda var redan täckta med filtar. Polisens avspärrning var ännu bara delvis på plats.

15.25 står han vid Gamla Brogatan, lyfter kameran och tar bilden på läkaren Joakim Nordahl som fokuserat går Drottninggatan fram och kollar statusen på skadade. En bild som senare beskrivits som ikonisk. En wifi-sändare på kameran är uppkopplad mot en router i Urban Anderssons ficka. Någon minut senare är bilden på redaktionen.

39-Œrige rakhmat akilov, asylsškande frŒn uzbekistan, kapade en lastbil och mejade ner mŠnniskor pŒ drottninggatan, en hund iggy och fyra personer dog, 11-Œriga ebba, 41-Œrige chris bevington, 31-Œriga mailys dereymaeker frŒn belgien, 69-Œriga lena wahlberg och 15 personer skadades innan han kšrde in i skyltfšnstret pŒ varuhuset Œhléns city den 7 apil 2017. joakim nordahl, lŠkare sverige ortoped cityakuten, pŒ brottsplatsen
Drottninggatan 15.25. 39-åŒrige Rakhmat Akilov kapade en lastbil och körde in på Drottninggatan. Han dödade fem och skadade 14 innan han körde in i varuhuset Ōhléns. Urban Andersson tog bilden på läkaren Joakim Nordahl halvtimmen efter attacken. FOTO: Urban Andersson.

***

”Larm om skottlossning vid Fridhemsplan i Stockholm, rapporterar DN.” Flashen går ut från Aftonbladets desk klockan 15.41.

Uppgifterna kom från DN, en tidning som Aftonbladet normalt anser vara en trovärdig källa. Den här gången var uppgiften fel.

Skärmavbild 2017-04-27 kl. 10.49.24
15.41. Aftonbladet skickar ut flash om skottlossning vid Fridhemsplan.

– Vi fick information från flera personer som vi visste var trovärdiga. Vi ställdes inför ett svårt publiceringsbeslut, har DN:s chefredaktör Peter Wolodarski senare sagt till den egna tidning.

Första gången skottlossning nämns i Aftonbladets live-rapportering är klockan 15.24. Då refereras en polis som säger: ”Backa! Det är en gärningsman som skjuter där uppe”. Aftonbladets reporter på plats, Staffan Lindberg, rapporterar samtidigt att det inte hörs något skottljud, bara sirener.

15.45 rapporteras att ett vittne uppger att det är skottlossning vid Fridhemsplans tunnelbana. 20 minuter senare, 16.05, refereras Anna Westberg vid polisens ledningscentral: ”Det finns uppgifter om att någonting ska ha hänt där men det är inget som jag kan bekräfta just nu.”

Ytterligare fyra gånger nämns uppgifterna om skottlossning i Aftonbladets liverapportering. Budskapet är att skottlossning inte bekräftats:

16.33: ”Polis på plats vid Fridhemsplan säger till TT att det inte finns några tecken på att det har förekommit skottlossning där.”

16.49: ”’Det finns uppgifter om skottlossning/smällar från olika delar av stan. Detta kan i nuläget inte bekräftas’, skriver polisen på sin webbplats.”

17:51: ”Polisen kan inte bekräfta några skottlossningar.”

21:28: ”Återigen säger polisen att de larm om smällar och skott som varit inte har bekräftats.”

***

Den information som gick ut i Aftonbladet TV:s livesändning bygger i huvudsak på den information som publiceras i live-chatten. Det är ett arbetssätt tv-redaktionen och nyhetsdesken arbetat fram de senaste åren och en metod som bättre än någon annan säkrar en sakligt och korrekt rapportering också i en snabb live-sändning.

– Jag misstänker att andra stora mediehus har ganska liten erfarenhet att att jobba på det här sättet, medan vi är rutinerade. För oss är det inget konstigt att hela tiden ta etikbeslut på lägre nivåer, att ha is i magen med osäkra uppgifter och invänta bekräftelser, säger Micke Andersson, som var tjänstgörande redaktör från klockan 15.30 och under hela kvällen.

När Andreas Landmark klockan 15.01 gav order om att gå live anade varken han eller programledaren Cecilia Benedelle att sändningen skulle pågå i 55 timmar och att de skulle bytas av av kolleger i flera omgångar.

Lasse Allard
Lasse Allard.

När fotograf Lasse Allard ungefär samtidigt parkerade sin bil på Adolf Fredriks Kyrkogata anade han inte att han sex timmar senare skulle möta den terrorist-misstänkte Rakhmat Akilovs blick bakom en tonad ruta i en civil polisbil.

För klockan 20.13 skickar Aftonbladet ut följande flash till följarna:

”JUST NU: Man gripen i Märsta – uppger sig vara skyldig till dådet i Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet”.

59 minuter senare står Lasse Allard på Kungsholmen, alldeles nära infarten till Kronobergshäktet, när den mörka Volvon rullar fram. Rakhmat Akilov tittar rakt in i kameralinsen när blixten går av och tränger genom den svarta bilrutan.

39-Œrige rakhmat akilov, asylsškande frŒn uzbekistan, kapade en lastbil och mejade ner mŠnniskor pŒ drottninggatan, en hund iggy och fyra personer dog, 11-Œriga ebba Œkerlund, 41-Œrige chris bevington, 31-Œriga mailys dereymaeker frŒn belgien, 69-Œriga lena wahlberg och 15 personer skadades innan han kšrde in i skyltfšnstret pŒ varuhuset Œhléns city den 7 apil 2017. insatsstyrkan griper rakhmat akilov i mŠrsta och han fšrs till stockholm. *** exclusive ***
Kungsholmen 21.12. Den svarta civila polisbilen med tonade rutor kör ner i garaget under Kronobergshäktet. Lasse Allard har ett par sekunder på sig att ta bilden på den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov. En bild som publicerats av tidningar över hela världen. FOTO: Lasse Allard

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén befinner sig på en strategikonferens i Paris med ägarkoncernen Schibsted när terrorn slår till mot Stockholm, bara 500 meter från hennes redaktion. Hon har under eftermiddagen, kvällen och natten kontakt med redaktionen och klockan 8.16 på lördag morgon är hon klar med ett mejl som går till alla medarbetare. Hon är stolt och imponerad när hon trycker på skicka:

”Imponerad av kylan och närvaron att inte publicera felaktiga och ännu ej bekräftade uppgifter.

Imponerad av den ytterst proffsiga förmågan att välja rätt vinklar och flashar när vi dränks i information.

Just det – att bibehålla den journalistiska kompetensen och etiska kompassen även i pressade lägen – är grundläggande för att vi ska vara och förbli svenskarnas främsta nyhetskälla.”, skriver hon.

Petter Ovander

balk_hangmed

Alla avsnitt i artikelserien:

Jättarna som hotar svenska medier

Se upp för trixande med statistiken

Smarta annonser och helt nya möjligheter

Ryktet om papperstidningens död är betydligt överdrivet

Så föder SVT de amerikanska jättarna

Unga väljer Aftonbladet  – unik  position i världen

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB