Startsida / Inlägg

Röda korset prisar Wennman och Wiman

av Petter Ovander

Tidigt i morse landade Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman på Arlanda efter en reportageresa till Somaliland.

På flygplatsen väntade Röda Korset – som överraskade med att ge dem organisationens journalistpris.

foto : lasse allard :
Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman överraskades i morse av Röda korsets vice ordförande Hala Mohammed. Hon tog emot teamet på Arlanda – och berättade att de får organisationens Journalistpris 2016. Foto: LASSE ALLARD

Röda korsets journalistpris går till en journalist eller ett team av journalister som lyckats öka förståelsen för de humanitära konsekvenserna av pågående krig och katastrofer.

Just en av de frågor Erik Wiman och Magnus Wennman brinner för – och som de det senaste året så väl lyckats beskriva i flera uppmärksammade reportage från krigets Mosul och svältens Malawi.

Det är för detta arbete de nu prisas av Röda korset.

– Det är jätteärofyllt, naturligtvis. Både jag och Erik har ägnat oss åt detta i fem-sex år. Det är hedrande och stort, säger Magnus Wennman.

”Erik Wiman och Magnus Wennman på Aftonbladet rapporterar från många av världens oroshärdar. Med närvaro, fakta, kunskap och bildspråk berättar de om krig, konflikter – och förödande humanitära konsekvenser. 

 De gör det med ett stilistiskt anslag – i både text och bild – som gränsar till det poetiska utan att tumma på sakligheten.  Deras arbetssätt att arbeta i de flesta mediekanaler förstärker ytterligare bilden av en betydande journalistisk gärning i vår tid. ” Juryns motivering

Tillsammans med Erik Wiman gjorde han förra året flera resor till Mosul i norra Irak, en stad som sommaren 2014 togs över av terrorgruppen IS. Sedan dess har en stor del av befolkningen drivits på flykt och förra året inleddes en offensiv för att återta staden. Bland annat rapporterade de från en begravning för fem kurdiska peshmergasoldater.

De nominerade:

Jan Höglund och Stefan Berg (foto), G-P

Stefan Åsberg och Niclas Berglund (foto), SVT

Jonas Fröberg och Malin Hoelstad (foto) SvD

Erik Wiman och Magnus Wennman (foto), Aftonbladet

Linda Fridh och Firas Razak (foto), SVT Malmö

Kassem Hamadé, Expressen

Stefan Nolervik, ÖP.

Sandra Lund, Arbetet

– Vi följde en familj och en pojke som förlorade sin pappa, som var peshmergasoldat, den dagen. Vi var inte förberedda på vad som skulle hända och på de känslor som även vi skulle känna den dagen. Det var väldigt starkt.

Duon gjorde också en reportageserie från Malawi, ett land som drabbats hårt av svält och torka.

– Det här priset sporrar oss att fortsätta jobba. Det är hedrande för jag vet vilka andra som var nominerade, säger Erik Wiman.

Aftonbladets utrikeschef Martin Schori säger att han är stolt över att vara kollega med Erik Wiman och Magnus Wennman.

– Genom att lyfta fram människor och deras historier bidrar Erik och Magnus till att göra vår värld mer begriplig, vilket är en av våra främsta uppgifter. Trots att de ofta befinner sig på utsatta platser lyckas de samtidigt göra det med ett hantverk i absoluta världsklass.

Magnus Wennman tog tidigare i år storslam i Årets bild, bland annat för reportage från Mosul. Han har också belönats med prestigefyllda World Press Photo, för bilden på Maha, också den från Mosul.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB