Startsida / Inlägg

Svenska Hjältars skolturné samlar tusentals elever i Globen

av Petter Ovander
Svenska hjältar gruppbild
Den 30 maj kommer Svenska Hjältar till Ericsson Globe i Stockholm. Upp till 5 000 högstadieelever får dp möjlighet att träffa Nano, Gustav Fridolin och – inte minst – ungdomar som visat prov på stort samhällsengagemang.

På tisdag den 30 maj kommer Svenska Hjältar för första gången till Globen i Stockholm.

5 000 högstadieelever får då möjlighet att träffa Nano, succéartisten från Melodifestivalen, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och – inte minst – ungdomar som visat prov på stort samhällsengagemang.

Mark Levengood leder evenemanget som kretsar kring teman som civilkurage, mobbning och mod.

Elever från årskurs åtta och nio från hela Stockholmsområdet får träffa ungdomar som på olika sätt utmärkt sig genom starkt personligt engagemang. De unga hjältarna berättar sina historier, blir intervjuade och svarar på elevernas frågor.

– Det är en förmån att få vara med om detta – vi behöver förebilder som kan ge framtidshopp och jag är säker på att de som kommer till Globen kommer att bli starkt berörda, säger Ingela Brimberg, grundskolesamordnare i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Nano
Nano är på plats i Globen för att möta högstadieelever och prata om civilkurage, mobbning och mod. Och inspirera eleverna.

Nano har en historia som berör. Hans uppväxt var turbulent, men musiken har alltid varit en stor del av hans liv. Från ett trassligt förflutet bestämde han sig för att satsa helhjärtat på musiken och i sommar är han aktuell med turné och festivalspelningar runtom i landet. Efter de stora framgångarna hoppas han kunna inspirera andra som går igenom samma resa.

På scenen medverkar också Marwa Karim och Linnéa Claeson som engagerar sig mot näthat och mobbning, Mats Melin, den folkkäre profilen från Glada Hudik-teatern, Siavosh Derakhti, före detta bråkstake som engagerat sig i ungdomar i Malmö, John Franco som tog steget från papperslös till polis och Julia Östfeldt, initiativtagare till föreningen Tillsammans som stöttar personer som utsatts för våldtäkt.

Kort om skolturnén

Evenemanget i Ericsson Globe är inledningen på Svenska Hjältars skolturné, som i år genomförs för sjätte gången. Evenemanget i Globen är det hittills största sedan skolturnéns start 2012. Turnén har sedan starten besökt skolor i ett trettiotal städer från Kiruna i norr till Trelleborg i söder och hyllats av den svenska tidningsbranschen för “nytänkande och mod”. Skolturnén är kostnadsfri för medverkande skolor och elever.

Skolturnén bevakas i text, bild och film på Svenska Hjältars sajt och i Aftonbladets kanaler.

I skolprojektet ingår en lärarhandledning, som är fri att ladda ner. Materialet är kostnadsfritt och framtaget i syfte att inspirera lärare att diskutera frågorna med sina elever. Skolturnén fortsätter i höst då högstadieskolor i minst sex städer får besök.

Svenska Hjältar, som i år genomförs för elfte gången, hyllar människor som gjort hjälteinsatser i vardagen. Det sker genom journalistik i Aftonbladet och på Svenska Hjältar-sajten under hela året och kulminerar på en tv-sänd gala på Cirkus i Stockholm i december. På galan presenteras de hjältar som utsetts av Svenska Hjältars jury med en rad namnkunniga ledamöter.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Frida Westergård och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB