Startsida / Inlägg

Aftonbladets Kerstin Weigl nominerad till Wendelapriset

av Petter Ovander
Flickan bakom OCH Weigjl
Kerstin Weigls reportage ”Flickan bakom pansarglaset” är nominerad till Wendelapriset 2017 för bästa socialreportage.

Aftonbladets Kerstin Weigl är nominerad till Wendelapriset 2017 för bästa tryckta socialreportage.

Det är reportaget om Josefin, ”Flickan bakom pansarglaset”, som är ett av åtta nominerade reportage.

– Det är ett väldigt fint pris som jag mycket gärna skulle vilja få, eftersom Wendela Hebbe var journalist på Aftonbladet – och först med att skriva socialreportage, säger Kerstin Weigl.

Wendela Hebbe

Detta är Wendela Hebbe

Wendela Hebbe, 1808-1988, var författare, tonsättare, journalist och översättare. Hon kom till Aftonbladet 1841, anställd av tidningens  grundare Lars Johan Hierta. Wendela Hebbe anses vara Sveriges första kvinnliga journalist och den svenska journalist som skapade socialreportaget.

Källa: Wendelas Vänner

och Wikipedia

Bakom Wendelapriset står  föreningen Wendelas Vänner, som i år delar ut priset för tionde gången. Sedan 2016 sker prisutdelningen i samarbete med medieinstitutet Fojo som är en del av Linnéuniversitetet.

Och konkurrensen om priset är hårt. Totalt är åtta bidrag nominerade, utifrån 41 föreslagna kandidater.

– Man kan säga att ”Flickan bakom pansarglaset” är ett modernt socialreportage, det handlar om samhällets svek mot barn som omhändertagits men istället mår allt sämre, säger Kerstin Weigl.

”Flickan bakom pansarglaset” publicerades i Aftonbladet i februari i år och fick ett enormt gensvar – efter ett dygn hade två miljoner läsare och tittare tagit del av historien om 14-åriga Josefin som placerats och omplacerats 33 gånger sedan hon var bara ett år gammal.

Reportaget om Josefin är resultatet av ett par månaders arbete med att kartlägga den 14-åriga flickans liv i socialtjänstens vård. En granskning som avslöjar systemfel och hur landsting och kommuner misslyckats med att ge ett barn i Sverige den vård det behöver.

Publiceringen ledde till att en särskilt utredning inleddes av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Den ansvariga kommunen Eskilstuna har stämts.

Wendelapriset kan antingen ges för ett av de nominerade reportagen eller delas av flera. Prissumman är 50 000 kronor. Vinnaren tillkännages vid en ceremoni den 10 september.

Petter Ovander

Här är övriga nominerade till Wendelapriset 2017 (utan inbördes rangordning).

1. ”En mammas kamp för att få träffa sin son”, reportageserie av Karin Sjöberg, Norrbottens-Kuriren om en handikappad son och hans mammas hopplösa kamp.

2. ”Flickan bakom pansarglas”, artikelserie om en 14-årig flicka som sedan ett och ett halvt års ålder bollats runt mellan 33 familjehem och vårdinrättningar runt om i landet. Av Kerstin Weigl, Aftonbladet.

3. ”Från Raqqa till Borås” en reportageserie i Svenska Dagbladet om syriska flyktingar som räddas ur Medelhavet, under medverkan av bl a reportern Jonas Fröberg och fotografen Malin Hoelstad som sedan också dokumenterar de räddades fortsatta öden i uppföljningsartiklar.

4. ”Hemlöshet, det är så jävla otryggt” av Karin Samuelsson, Borås Tidning, ett reportage om en 63-årig uteliggare som reflekterar över både egen och många unga människors hemlöshet.

5. ”Den dolda hemlösheten”, reportageserie av Tina Gerdien och Johan Sieverts, Östgöta Correspondenten, om en hemlöshet som drabbar brett i alla samhällsklasser.

6. ”Asylrapporten”, Expressens stora reportagesatsning utifrån en enkät bland 1691 asylsökande. Reportrar: Matilda Nyberg, Malin Roos samt Diamant Salihu.

7. ”Passens förmedlare”, reportage i tidningen Re:public#39 om passförmedlare, människosmugglare och ljusskygg internationell handel. Av Christopher Holmbäck, Mahmoud Keshavarz och Alexander Mahmoud.

8. ”Monstren i garderoben” av My Nygren, tidningen Filter. Ett reportage om en ”digital skuggvärld” där huvudpersonen är en hackare som utvecklat ett system för att identifiera internetpedofiler. Men som inte lyckas få polisen intresserad av att använda hans system.

Juryn består av journalisterna Ami Lönnroth (ordf), Kersti Forsberg, Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed.

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB