Startsida / Inlägg

62 miljoner flickor får inte gå i skolan – den här julen ändrar vi på det

av Petter Ovander
Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson, reporter: – Jag hoppas att vi har gjort lite nytta och att vi nu kan hjälpa till att dra ihop pengar till flickors skolgång.

Visste du att 62 miljoner flickor inte får gå i skolan? 

I stället utnyttjas de till barnarbete, faller offer för sexhandel eller tvingas bli mammor i allt för tidig ålder. 

Det vill vi ändra på. 

Att gå i grundskolan är en mänsklig rättighet. Det är också en väg mot ett liv där man själv har makt över sin egen framtid och sina egna drömmar.

För oss i Sverige är det en självklarhet. Men så ser det inte ut överallt. Den här julen samlar därför Aftonbladet Svenska Hjältar in pengar till förmån för barnrättsorganisationen Plan International och deras arbete för att fler flickor ska få möjlighet till en utbildning.

skivan
Pappskivan finns att köpa i butik fram till tisdag 26 december. Pengarna går till Plan International Sverige.

Insamlingen sker dels genom en ”pappskiva” – ett gåvobevis som går att köpa i butik för 50 kronor mellan den 20-26 december, dels genom att öppna för möjligheten att swisha valfritt belopp till Plan International Sverige på nummer 123 023 68 51.

I samband med julinsamlingen publicerar Aftonbladet också en artikelserie, tio artiklar som sätter fokus på det faktum att 62 miljoner flickor inte får gå i skolan.

Cecilia Gustavsson har skrivit artiklarna och under året också arbetat med Svenska Hjältar och det nyinstiftade priset ”Årets kämpe för flickor”.

– Det har varit extremt roligt och intressant att jobba med de här artiklarna. Samtidigt är det vidrigt att ta in hur flickor och kvinnor har det runt om i världen. Redan från födseln ses de som andra klassens medborgare i stora delar av världen. Även av sina egna familjer, säger hon.

– Tajmingen har dessutom varit perfekt nu i höst… Det går aldrig att skriva för mycket om jämställdhetsfrågor så länge som det ser ut så här. Jag hoppas att vi har gjort lite nytta och att vi nu kan hjälpa till att dra ihop pengar till flickors skolgång, säger Cecilia Gustavsson.

”Årets kämpe för flickor” delades ut för första gången i årets Svenska Hjältar-gala på Cirkus, tillsammans med Plan International Sverige, och gick till barnmorskan och läraren Gunilla Ek, 72 för två decenniers oförtröttlig kamp mot könsstympning.

– Jag är så oerhört glad och stolt över att vi kunnat driva den här frågan tillsammans med Plan International Sverige. Det har strömmat in nomineringar och tips på människor som verkligen gör skillnad för flickors situation i Sverige och världen, säger Helena Mastberg projektledare för Svenska Hjältar.

Petter Ovander

Hjälp oss ge flickor en bättre start i livet!

Skänk ditt bidrag här eller swisha valfritt belopp till: 123 023 68 51

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB