Startsida / Inlägg

”Alla OS-intresserade är de stora vinnarna”

av Petter Ovander
Discoverysamarbete ny
Samarbetet med Discovery ger Sportbladet möjlighet till en helt ny och bättre bevakning från OS.

Den nionde februari invigs vinter-OS. Det är också starten på ett samarbete mellan Discovery Networks Sweden, med bland annat Kanal 5 och Eurosport-kanalerna, och Schibsteds mediaföretag Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

– Alla OS-intresserade är de stora vinnarna. Tillsammans med Discovery kommer vi att kunna ge våra läsare och tittare en bevakning i världsklass, säger Jessica Linnman, tv-chef på Sportbladet.  

Discovery ingår tillsammans med Aftonbladet och Svenska Dagbladet ett nytt och tätt samarbete inför vinter-OS i Sydkorea och kring bevakningen i Pyeongchang. Syftet är att nå ut med tv-husets sändningar och Aftonbladets och Svenska Dagbladets nyhetsbevakning till en så stor publik som möjligt och med högsta kvalitet.

Genom samarbetet kommer Sportbladet, och Svenska Dagbladet, inte bara kunna erbjuda den bästa onlinerapporteringen från tävlingarna, utan också höjdpunkter från tv-sändningarna, tv-intervjuer med de tävlande och med välkända och meriterade experter och profiler.

Jessica Linnman, tv-chef Sportbladet
Jessica Linnman, tv-chef på Sportbladet.

– Samarbetet med Discovery ger Sportbladet möjlighet till en helt ny och bättre bevakning från OS. Av rättighetsskäl har vi tidigare varit utestängda från att kunna göra den här typen av bevakning, säger Jessica Linnman.

Discovery är det tv-hus i Sverige som har de exklusiva sändningsrättigheterna, digitalt och linjärt, för vinter-OS för alla plattformar.

Att få tillgång till Discoverys klipp- och highlights-material från OS i Pyeongchang innebär ännu högre kvalitet för Sportbladets läsare och tittare.

– Våra besökare nöjer sig inte längre med text och stillbild. I dag vill de även kunna se det vi rapporterar om och höra de tävlandes reaktioner, säger Jessica Linnman.

Det är ett storsatsande Discovery, med Kanal 5 i spetsen, som Aftonbladet och Svenska Dagbladet nu inleder OS-samarbetet med. Tv-huset skickar den största svenska tv-truppen hittills till ett OS, 120 medarbetare, med experter som tillsammans levererat över 80 OS- och VM-medaljer.

Bland tv-husets profiler finns bland andra Peter Forsberg, Anja Pärson, Magdalena Forsberg, Anders Södergren, Per Elofsson och Håkan Loob, och dessutom flera kända sportankare som Jessica Almenäs, Jonas Karlsson, Roberto Vacchi, Karin Frick och Tommy Åström.

Huvudkanalen för Discoverys OS-sändningar är Kanal 5, som kommer ha fullt fokus på de svenska tävlande, Kanal 9 avlastar Kanal 5 när högintressanta tävlingar krockar, medan Eurosport 1 blir en renodlad hockeykanal och Eurosport 2 ger ett internationellt perspektiv. Allt från OS kommer dessutom att sändas online på Eurosport Player.

– Discoverys ambition är att OS ska nå och engagera fler människor på fler plattformar och skärmar än någonsin. Vi är övertygade om att samarbetet – som ger Aftonbladet och Svenska Dagbladet tillgång till våra bästa klipp- och highlights – kommer bidra starkt till det. Livesändningarna från OS kommer dock endast finnas på Discoverys kanaler och digitala plattformar – vi sänder fler OS-timmar än någonsin, producerade av en större tv-trupp än någonsin, säger Nicklas Norrby, försäljningsdirektör på Discovery Networks Sweden.

Sportbladet skickar totalt 16 medarbetare till Sydkorea.

– Vi sätter förstås stort fokus på bevakningen av ishockey och skidor, inte minst längd. Med det här samarbetet kommer vi att ta våra tittare ännu närmare Tre Kronor, Charlotte Kalla och alla andra OS-hopp, säger Magnus Herbertsson, nyhetschef på Sportbladet.

Sportbladet kommer också att kunna göra tv från Sweden Arena, Discoverys och SOK:s hus som ligger strax intill backarna för spelens alpina teknikgrenar.

– Nu har vi rätt att göra egna tv-intervjuer på ackrediterat område. Det är glädjande inte bara för oss utan även alla våra användare som får en ännu bättre nyhetsbevakning och upplevelse under OS på Sportbladet, säger Magnus Herbertsson.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB