Startsida / Inlägg

Aftonbladet Plus tog priset – i hård konkurrens med världens största

av Petter Ovander
FINT-PLUSPRIS
Peter Nelander, Johanna Johnsson och Ted Kudinoff var på plats i Berlin och tog emot priset, Paid Content Award.

I stenhård konkurrens med några världens största och mest framgångsrika tidningshus tog Aftonbladet hem priset – Paid Content Award.

– Det är en fantastisk seger och ett enormt erkännande för det arbete vi gör på Aftonbladet, säger Ted Kudinoff, redaktionell chef för Aftonbladets Plus.

I veckan möttes världens ledande mediehus i Berlin på konferensen ”International Paid Content Summit”. På plats fanns ledare för The Guardian, New York Times, Le Monde, Wall Street Journal, Le Figaro, Die Welt – och Aftonbladet. För att nämna några av de 32 mediehus som var med.

Syftet med konferensen är att dela erfarenheter om hur redaktionerna bäst når framgång med att ta betalt för journalistiken som publiceras online. En ödesfråga för alla världens tidningshus just nu.

– Det är femte året konferensen genomförs och jag har deltagit alla år. Det är en riktigt bra konferens där vi utbyter erfarenheter, säger Ted Kudinoff.

Aftonbladet ligger långt fram genom en tidig satsning på Plus och har varit en av pionjärerna.

– Vi visste att vi var nominerade till det här priset. Ändå blev vi överraskade när juryn tillkännagav att vi var vinnare. Det är fantastiskt. Vi var nominerade tillsammans med New York Times, Wall Street Journal och Zeit Online.

Juryns motivering är tydlig:

”Med detta pris hedrar juryn en av pionjärerna för betald journalistik online. Så tidigt som för 15 år sedan utvecklade Aftonbladet en betalmodell som i dag är en förebild för många andra publicister. Sedan dess har Aftonbladet konsekvent fortsatt utveckla sitt erbjudande och satt nya rekord för prenumeranter och intäkter genom innovationer och genom att stimulera tillväxt.”

– Det är stora ord och vi är naturligtvis väldigt stolta. Det är så mycket jobb vi har lagt ner på Plus och betald journalistik under alla år. Det är ett grymt teamwork, säger Ted Kudinoff

Vad tar ni med er hem, utöver priset?

– Många nya internationella kontakter och många nya erfarenheter. Det är väldigt viktigt för oss och en bra grund att fortsätta utveckla den betalda journalistiken online. Att vi fortsätter lyckas med det är en förutsättning för en oberoende journalistik.

Vad är du mest stolt över?

– Vi har gjort en otrolig resa. Jag är väldigt stolt över att vi nu har 250 000 digitala Pluskunder. Jag är också stolt över att vi ständigt vill förändras och att vi under flera år jobbat så bra tillsammans, redaktion och affär.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB