Startsida / Inlägg

En fotograf i världsklass – bilden som hyllas av World Press Photo

av Petter Ovander
uppgivenhetssyndrom, or resignation syndrome, is said to exist only in sweden, and only among refugees. the patients seem to have lost the will to live. they are like snow white, a doctor said. they just fall away from the world. djeneta have been bedridden and unresponsive for two and a half years and her sister ibadeta for more than six months.
Systrarna Djeneta och Ibadeta i sina sängar i Horndal utanför Avesta. Bilden togs av Magnus Wennman och är nu nominerad till årets bild i klassen People i prestigefulla World Press Photo. Foto: Magnus Wennman

Ännu en gång visar Aftonbladets fotograf Magnus Wennman att han är en av världens främsta bildjournalister.

Den här gången med en bild av systrarna Djeneta och Ibadeta.

Bilden togs i Horndal i mars förra året  – och är nu en av sex som nominerats i klassen People i prestigefyllda World Press Photo.

Magnus Wennman
Magnus Wennman, än en gång hyllad av World Press Photo.

Bilden visar systrarna Djeneta och Ibadeta i varsin säng i Horndal utanför Avesta, Dalarna. När den togs i mars förra året hade Djeneta varit sängliggande och okontaktbar i två och ett halvt år. Hennes syster Ibadeta i mer än sex månader.

– Det här två systrarna har drabbats av uppgivenhetssyndrom, eller apatiska barn, som man pratade om mycket för några år sedan, men som nu fallit i glömska. Men de apatiska barnen existerar i allra högsta grad fortfarande. Flera barn ligger så här, i väntan på att familjerna ska få besked om uppehållstillstånd, säger Magnus Wennman.

Vad berättar bilden?

– Den berättar om ett starkt möte med de här två systrarna. Det är en viktig berättelse. Jag hoppas förstås att en bild som den här kan lyfta frågan om barn med uppgivenhetssyndrom. För den behöver lyftas. De här två flickorna har väntat väldigt länge på besked om de får stanna i Sverige. 

Hur är det för systrarna i dag?

– Dom ligger fortfarande på samma sätt. Om de inte får besked om att de får stanna i Sverige så kommer de förmodligen inte vakna, dessutom riskerar deras lillebror att gå samma öde. Djeneta har legat så här i snart fyra år. Det är helt galet. Det hade aldrig fått ske om barnen varit födda i Sverige. 

Hur känns det, den här gången, att vara nominerad?

– Jag vet inte vad jag ska säga längre. Jag tycker inte att det är jag som ska få uppmärksamhet. Utan bilderna. Det är berättelserna som jag gör som förtjänar uppmärksamheten. Men jag är så klart är jag glad för alla utmärkelser.

Vad har du för projekt på gång just nu?

– Jag jobbar med flera olika större projekt. Det närmsta jag vet nu är en resa till Italien tillsammans med Wolfgang Hansson. Vi åker dit för att bevaka flyktingsituationen där. Sen är jag tjänstledig på halvtid och jobbar med ett större projekt för National Geographic, det är planerat att publiceras i septembernumret.

World Press Photo är världens mest prestigefulla tävlingen för bildjournalistik och det är nu sjätte gången Magnus Wennman – som beskrivs som Sveriges tyngst meriterade bildjournalist – hyllas av organisationen. Som en av sex nominerade fotografer i klassen People i World Press Photo.

Förra året var senast Magnus Wennman prisades av World Press Photo. Då tog han förstapriset i samma klass.

Petter Ovander

Fotnot. Övriga nominerade fotografer i klassen är Li Huaifeng, Kina, Alessio Mamo, Italien, Anna Boyiazis, USA, Adam Ferguson, Australien och Tatiana Vinogradova, Ryssland.

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB