Startsida / Inlägg

Aftonbladet nomineras igen – för två av Sveriges bästa socialreportage

av Petter Ovander
Wendelanominerade 2
Johanna Bäckström Lerneby nomineras för sitt reportage om familjen Ali Khan. Peter Kadhammar och Anna Tärnhuvud nomineras för artikelserien om Sveriges framtid, vart är vi på väg? Det handlar om Wendelapriset för bästa socialreportage i svensk press eller bokform.

Aftonbladets Peter Kadhammar, Anna Tärnhuvud och Johanna Bäckström Lerneby har gjort ett par av Sveriges bästa socialreportage.

Alla tre är nu nominerade till Wendelapriset.

– Jag är väldigt stolt över reportaget om familjen Ali Khan och jätteglad för nomineringen, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Reporter Peter Kadhammar och fotograf Anna Tärnhuvud gav sig ut på en resa genom Sverige, från Malmö till Luleå. Materialet – intrycken, mötena och bilderna – de kom hem med blev reportageserien “Kadhammars resa mot Sveriges framtid” som publicerades i januari i år.

Ambitionen var att skilda vart Sverige är på väg och vad de såg var ett Sverige präglat av bland annat företagsnedläggningar och nyanlända.

– När jag reser försöker jag berätta om de konfliktytor som finns i Sverige och världen. Vi befinner oss i en extremt snabb omvandling som många tycker är underbar men där andra ser sig som förlorare i en värld de inte längre känner igen. Att försöka skildra förändringen är det viktigaste och roligaste jag kan göra, säger Peter Kadhammar.

Aftonbladetjournalisten Johanna Bäckström Lerneby gjorde en helt annan resa. Till förorten Angered utanför Göteborg. Ingen lång resväg – ändå till en helt annan värld.

I reportaget ”Så kontrollerar familjen en hel förort” följde hon familjen Ali Khan under elva år. Reportaget ger Aftonbladets tittar och läsare en unik inblick i en annars helt sluten värld

– Reportaget beskriver en klan och en struktur som lever utanför samhällets ramar och normer. Det ger en bild av de parallella samhällen som finns på flera håll i Sverige. Jag tror också att det ger en bild av hur allvarligt och komplicerat det är med starka familjer som har en helt annan syn på samhället än vi och hur svårt det är att få bukt med, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Hon är stolt över reportaget och glad för nomineringen:

– Det var ett reportage som jag tänkt göra i flera år så det var skönt att det äntligen blev av. Att vara nominerad till Wendela-priset är stort för mig, det är ett fint pris. Tyvärr är konkurrensen knivskarp, inte minst från mina fantastiska kollegor Peter Kadhammar och Anna Tärnhuvud som också är nominerade. Det görs väldigt mycket bra journalistik i Sverige. Det är ingen slump att vi på Aftonbladet har två bidrag nominerade, det är en medveten satsning och det ger resultat.

Bakom Wendelapriset står  föreningen Wendelas Vänner, som i år delar ut priset för elfte gången. Sedan 2016 sker prisutdelningen i samarbete med medieinstitutet Fojo som är en del av Linnéuniversitetet.

Petter Ovander

Här är alla nominerade till Wendelapriset 2018 

Reportage (utan inbördes rangordning):

 • ”Kadhammars resa mot Sveriges framtid” av Peter Kadhammar och Anna Tärnhuvud (fotograf) i Aftonbladet. En rundresa i ett Sverige präglat av bland annat företagsnedläggningar och nyanlända.
 • Så kontrollerar familjen en hel förort av Johanna Bäckström Lerneby i Aftonbladet. I elva år har reportern följt familjen Ali Khan och hon beskriver en klan och en struktur som lever sitt liv utanför samhällets ramar och normer.
 • ”Med tilliten slagen i bitar” av Linda Stark och Åsa Sjöström, publicerat i Tidningen Vi. Om barn som lever i familjer där pappa slår.
 • ”Jag vill leva” av Linda Kask och Ulrika Vallgårda, publicerat på kuriren.nu, nsd.se och i Norrbottens-Kurirens pappersupplaga. Om ensamkommande ungdomar i Luleå och om åldersbestämningar.
 • ”När ska mamma komma hem?” av Jens Mikkelsen och Jessica Ziegerer, fotograf Hussein el-Alawi, publicerat i Sydsvenskan. Om en mycket svårt skadad mamma, Anna, och ett barn, Dahlin, som hållits isär på grund av beslut från en god man som satt i system att vara onåbar.
 • ”Drömmen som splittrade en bygd” av Anna Wikner, Ulrika Andersson och Jenny Petersson i Norran. Om Hälsogemenskapen, ett hyllat lokalt initiativ, som med tiden blev en vattendelare som skapade ambivalens hos en hel orts befolkning.

Böcker (utan inbördes rangordning):

 • Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen (Natur och Kultur) av Emma Leijnse.
 • Utvisad – Den deltagande journalistiska berättelsen om svensk historias största deportationsvåg (Blankspot 17) av Martin Schibbye, Göran Engström, Adam Sjöborg och Annika Hamrud.
 • Förortens Grupp 8 av Helene Bergman.
 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Karl Sigrelius, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB