Startsida / Inlägg

Aftonbladets journalistik kan få Sveriges finaste tv-pris

av Petter Ovander
Kristallennominerade
Kristina Edblom och Robert Aschberg kan bli Årets granskare när Kristallen korar årets bästa tv. Erik Wiman och Magnus Wennman kan ta hem kategorin Årets Förnyare.

”What’s on the Plate” har erövrat världen. ”200 sekunder” tittarnas hjärtan.

Nu kan Aftonbladets och Viafrees satsningar också ta hem Sveriges finaste tv-pris – Kristallen.

Som Årets Förnyare och som Sveriges bästa tv-granskning.

Nytänkande, originalitet och hantverk. Det är ledorden för tv-priset Kristallen – Sveriges motsvarighet till amerikanska Emmy – som i år delas ut den 31 augusti.

I dag avslöjades finalisterna.

foto : stemat : maria trŠgŒrdh, aftonbladet
Maria Trägårdh, chef för gräv- och story-redaktionen. Foto: Stefan Mattsson

– Det är otroligt roligt, smått fantastiskt, att vi som gammalt tidningshus i dag nått en sådan position att vi kan hävda oss i ett tv-pris av den här kalibern, säger Maria Trägårdh, chef för Aftonbladets redaktion för gräv och story.

Det är andra gången ”200 sekunder” nomineras till Kristallen. Förra året gick programmet, som är en samproduktion mellan Aftonbladet TV och Viafree, till final för granskning av en vidlyftig representation inom fackförbundet Transport. En granskning som fick ordförande Lars Lindgren att avgå.

Nu är det Kristina Edbloms och Robert Aschbergs granskning av advokaten Elisabeth Massi Fritz som gått till final. I ”200 sekunder” berättar de hur en av Sveriges främsta förkämpar för kvinnors rättigheter behandlat sin egen personal, bland annat med krav på orimlig debitering. 16 kvinnliga jurister vittnade. Efter granskningen inledde Advokatsamfundet ett disciplinärende som ännu inte avgjorts.

200sekunder

– Det är mycket hedrande och roligt att vara nominerad. Framförallt är det ett viktigt erkännande för de tidigare anställda som trots stor rädsla ställde upp och berättade om sina erfarenheter. Många har burit på detta i flera år utan att våga prata, säger Kristina Edblom som också ser Kristallen-nomineringen som ett bevis att Aftonbladet korta tv-format, 200 sekunder, kan leverera tunga och betydelsefulla avslöjande.

Bakom “What’s on the Plate” står reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman. Förra sommaren reste de till svältens Afrika. Med bild, text, video och VR tog de med läsare och tittare till svältkatastrofen i Somalia och Sydsudan. Samtidigt kunde tusentals besökare ta del av en utställning på Fotografiska i Stockholm med berättelser i form av bild och text och en unik 360° VR-installation från människorna på Afrikas horn.

Det var tv på ett helt nytt sätt.

WOTP

– Vi vill alltid förnya vår journalistik och här känner jag att vi har gjort det. Målet är alltid att få med sig läsaren och tittaren, att få människor att bry sig och den här gången lyckades vi med det. ”What’s on the Plate” är ett bra exempel på hur man kan använda ny teknik för att berätta väldigt svåra och viktiga berättelser, säger Magnus Wennman.

”What’s on the Plate” har tidigare vunnit flera prestigefulla priser, i april vann det klassen Årets idé på Årets Dagtidningsgala och European Digital Media Awards i klassen Best Use of Online Video och i juni tog reportaget en andraplats i prestigefulla INMA. Reportaget har också gått till final i Digiday, Global Media Awards och Newsawards.

De nominerade bidragen i Kristallen tas fram av en oberoende nomineringsjury som utser fem bidrag i respektive kategori, därefter utser en vinnarjury vinnare i varje kategori.

Petter Ovander

Här är Aftonbladets konkurrenter om Kristallen

Nominerade Årets Granskning

200 sekunder – Stjärnadvokaten, Aftonbladet och Viafree

Kalla Fakta – Fallet Sannah, TV4

Kalla Fakta – Fotbollssyndikatet, TV4

Kalla Fakta – Mutorna längs vägen, TV4

Uppdrag Granskning – Knutby, SVT

 

Nominerade Årets Förnyare

DI TV, DI TV

Drottninggatan 17.04.07, TV4

Magda Gad Krigsdagböcker, Expressen TV

Micke Lindgren, Grotesco, SVT

What’s on the Plate, Aftonbladet TV

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB