Startsida / Inlägg

”Vår publik klarar och uppskattar att se längre filmer”

av Petter Ovander
29Jenny&Martin
Martin Aagård och Jenny Svenberg Bunnel – duon bakom Aftonbladet Kulturs animerade film ”Ideologiernas återkomst – eller därför blev alla konservativa”. Foto: Jerker Ivarsson

Ett ögonblick Jenny Svenberg Bunnel och Martin Aagård. I en animerad film från Aftonbladets kulturredaktion tar ni pulsen på de politiska ideologierna.

Hur kommer det sig, Martin?

– Vi tycker att det behövs en sån här film, inte minst så här inför valet. Vi lever i en tid när alla framgångsrika politiska ledare tycks vara konservativa. Vi ville ta reda på hur det kommer sig och varför alla andra ideologier kämpar för sin överlevnad. Resultatet blev ”Ideologiernas återkomst – eller därför blev alla konservativa”.

Och filmen är tecknad. Det är vi inte vana vid, Jenny.

Aftonbladet perspektivs filmer var visserligen också animerade, men de var korta. Den här är lång, 15 minuter. Det är faktiskt första gången jag gör en så här lång animerad film.

Ideologiernas återkomst, the movie

Hur kom det sig?

– Jag försöker hela tiden testa grepp som inte är så beprövade på nyhetsredaktioner. Långa tecknade filmer med journalistiskt och engagerande innehåll tror jag till exempel inte är så vanligt. Jag har aldrig sett det i alla fall. Och jag är ganska säker på att en stor del av vår publik klarar och uppskattar att se längre filmer. Även i mobilen. Den snabba konsumtionen vi har i dag hoppas jag kommer skapa efterfrågan av format med mer innehåll. Filmer som är långa och långsamma. Det ger utrymme för tittarens egna tankar.

Hur reagerar publiken?

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner. Framför allt på sociala medier där filmen delats flitigt trots sitt lite udda format. Med tanke på att det är en hyfsat lång, animerad film, med frijazz så är vi nöjda med responsen. Det går inte att jämföra med ett kort klipp på en vit älg som attackerar en gräsklippare. En del tycker kanske att Martins flugröst är enerverande. Men tanken med filmen är att den ska vara störig – inte behagfull…

Ni menar, för att hårddra det, att alla idag blivit konservativa. Varför blev det så?

– Det får man ju svar på när man ser filmen, men kort kan man säga att konservatismen är en oerhört flexibel ideologi. Även om den är fenomenalt framgångsrik just nu så kämpar många om att definiera vad den egentligen betyder. För många ledare, som Trump, Orban och Løkke Rasmussen så betyder det i stort sett ”stängda gränser”. Och det finns för tillfället en stor splittring inom högern som vi kanske inte belyst tillräckligt mycket.

Jenny, som art director och illustratör förnyade du förra året socialreportaget genom att delvis animera ett avslöjande, ”Flickan bakom pansarglas”, som prisats internationellt. I den här filmen tar du steget fullt ut i en helt animerad produktion – betyder det att vi kommer att få se mer animerad film i Aftonbladet?

–  Väldigt gärna om du frågar mig.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fred på jorden 🙂

Och du Martin?

– En kopp kaffe och fler tecknade filmer till folket.

Petter Ovander

 • Tjänstgörande redaktör: Sebastian Laneby, Lina Thorén, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB