Startsida / Inlägg

Efter 29 år – Maria Trägårdh lämnar ett drömjobb för ett nytt

av Petter Ovander
foto : stemat : maria trŠgŒrdh, aftonbladet
Maria Trägårdh personifierar över ett kvarts sekel av grävande journalistik på Aftonbladet. Ny byter hon sitt drömjobb på Aftonbladet mot ett nytt på SVT Dokumentär. Foto: STEFAN MATTSSON

Aftonbladet är en del av hennes DNA. Här har Maria Trägårdh tillbringat större delen av sitt yrkesliv, först som prisad grävreporter, sen som lika prisad arbetsledare.

Nu lämnar hon tidningen för Sveriges Televisions dokumentärredaktion.

– Jag går från ett drömjobb till ett annat. Det känns helt rätt att efter 29 år på Aftonbladet få chansen till ett nytt drömjobb.

Maria Trägårdh var 24 år när hon i mars 1989 första gången klev in på Aftonbladets redaktion på Vattugatan i Klara. Då såg hon, som många andra nyblivna journalister, en lång vikariesväng på olika Stockholmsredaktioner framför sig.

Men Maria Trägårdh blev fast – i nästan 30 år.

– Jag har varit på världens roligaste arbetsplats. Jag kan ärligt säga att jag med ganska få undantag har gått till jobbet och haft roligt varje dag.

Hon beskriver arbetsplatsen Aftonbladet som ett enda stort mingelparty med intressanta, kloka och drivna människor.

– Och antingen det varit som reporter eller arbetsledare har jag nästan hela tiden fått jobba med det jag brinner för, grävande journalistik.

— Jag har haft glädjen att följa Maria Trägårdh genom alla åren på Aftonbladet, som kollega och läsare och nu som del av min redaktionsledning. Hon har gjort ett verkligt avtryck i svensk journalistik och det ska bli spännande att se vad hon kan skapa på SVT. Vi har fått ha henne i 29 år, så det är bara att gratulera SVT och önska henne varmt lycka till. Världen behöver fler journalister som tar sig an de allra svåraste jobben, det är viktigare än konkurrensen i det här sammanhanget, säger Lena K Samuelsson, Aftonbladets chefredaktör och vd.

Maria Trägårdh personifierar över ett kvarts sekel av grävande journalistik på Aftonbladet. Att snabbt sammanfatta de åren låter sig inte göras. Men vi kan göra några nedslag.

Skärmavbild 2018-09-13 kl. 08.56.12
1992. Medarbetare bakom Vi och dom, Maria Trägårdhs första grävjobb på Aftonbladet. Främre raden Magnus Ringman och Thorbjörn Larsson. Bakre raden Kalle Jungkvist, Thabo Motsieloa, Maria Trägårdh och Åke Ericson.

Som när det började 1991, då hon tillsammans med Magnus Ringman och fotograf Åke Ericson arbetade med artikelserien Vi och Dom.

– Det var dåvarande chefredaktör Thorbjörn Larsson som satte ihop mig och Magnus, två unga reportrar, för att satsa på undersökande journalistik.

Hon beskriver Vi och Dom som mer av ett tidsdokument, men serien prisades året därpå med Guldspaden och Maria Trägårdh blev därmed första kvinna att ta emot det prestigefulla grävpriset från föreningen Grävande Journalister.

Stora Journalistpriset
1999. Maria Trägårdh får Stora Journalistpriset tillsammans med Magnus Ringman för granskningen Biobankerna.

Sju år senare fick hon Stora Journalistpriset – också det tillsammans med vapendragaren Magnus Ringman – för granskningen ”Biobankerna” som avslöjade hur utländska läkemedelsföretag hade fri tillgång till svenskars DNA. En granskning som ledde till en lagändring som sen dess säger att du måste samtycka om det ska få forskas på dig.

Efter 15 år som reporter gick Maria Trägårdh i mitten av 00-talet över till att arbetsleda kollegorna i olika grävprojekt. Det är en roll hon haft sedan dess, med olika titlar och i olika organisatoriska former.

– Att vara på Aftonbladet är att befinna sig i en snabb och konstant förändring mot något nytt – det enda du vet är att du inte vet. Jag älskar det och den obändiga tron på att hitta lösningarna.

Maria Trägårdh har varit drivande i att utveckla den undersökande journalistiken i en digital värld och hon har haft mod att bryta ny mark för att hitta nya sätt som engagerar publiken när en viktig historia ska berättas.

Hur kommer grävande journalistik se ut om fem år?

– Jag har alltid gett samma svar och hittills haft rätt. Grävande journalistik blir bara viktigare och viktigare. Det finns massor av skäl till det, men framförallt för att det är helt nödvändigt i det enorma informationssamhället vi lever i.

Tjänsten hon nu lämnar är som chef för Aftonbladets relativt nyinrättade redaktion för Gräv och Story.

– Jag har ett drömjobb. Jag jobbar med dröm-människor. Men SVT gav ett erbjudande jag bara inte kunde tacka nej till. Jobbet som projektledare innehåller så otroligt många spännande delar och skickliga kollegor. Det var oemotståndligt, helt enkelt.

Det är en välmeriterad arbetsledare SVT Dokumentär tar över.

Skärmavbild 2018-09-13 kl. 13.45.17
2015 får Maria Trägårdh Grävande journalisters pris Den Gyllene Dynamon som årets arbetsledare. Foto: ERIC TAGESSON

2015 fick Maria Trägårdh Grävande journalisters pris som årets arbetsledare, Den Gyllene Dynamon och förra året utsågs hon av samma förening till Sveriges mäktigaste grävare.

– Det är naturligtvis roligt att få priser. Men sanningen är ju att en ensam arbetsledare inte är någonting utan fantastiska medarbetare. Och jag har jobbat med de allra skickligaste, de flesta prisbelönta journalister. Tänk Richard Aschberg och hans häpnadsväckande  avslöjande om Kommunal för några år sedan, Kerstin Weigls och Jenny Svenberg Bunnels granskning av Flickan bakom Pansarglas, Magnus Wennmans fotoprojekt Där barnen sover och What’s on the Plate som han gjorde med Erik Wiman. Och det helt banbrytande  projektet som jag fått vara med och driva med Kristina Edblom och Kerstin Weigl om kvinnor som mördas av sina män. Nästa år är det tio år sedan de inledde den granskningen.

– Det har varit ett privilegium att få jobba med alla de här människorna och så många fler. De står och faller inte med mig.

Petter Ovander

Fotnot: Aftonbladet kommer nu att rekrytera en ny chef för Gräv & Story. Under tiden leds arbetet av redaktionschef Karin Schmidt Hellsing.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB