Startsida / Inlägg

Rekordsommar för Aftonbladet – över 3,9 miljoner läsare varje dag

av Petter Ovander
Orvesto Internet juni-juli 2018
Idag offentliggörs Orvesto Internet för sommarmånaderna juni och juli. I juli nådde tidningen varje dag mer än varannan svensk. – En oerhört stark position, säger analyschef Robin Hjelte (nederst till vänster). Daglig räckvidd är det mått som bäst visar vår styrka i relation till läsare och annonsörer, säger publisher Lena K Samuelsson (överst till vänster).

En nyhetsintensiv sommar har befäst Aftonbladets position som svenska folkets primära nyhetskälla. Aldrig förr har tidningen nått så många – i juli över 3,9 miljoner dagliga läsare och tittare.

Det är mer än varannan svensk i åldern 16 till 80 år.

– Det visar att svenska folket litar på oss vid stora och engagerande nyhetshändelser som vi sett många av i sommar, inte minst fotbolls-VM, skogsbränderna och extremvärmen, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

I juni nådde Aftonbladet 3,8 miljoner dagliga läsare och tittare, och i juli slogs rekordet med ytterligare omkring 100 000 – till 3 909 000 dagliga läsare. Det visar den senaste mätningen från Orvesto Internet som offentliggörs i dag.

– Jämfört med samma period 2017 är det en ökning med nära en halv miljon individer. Det är de högsta siffror vi hittills uppmätt för en enskild månad och innebär att Aftonbladet varje dag i juli nådde mer än hälften av alla svenskar i åldersgruppen 16 till 80. Det är en oerhört stark position, säger Robin Hjelte, analyschef på Aftonbladet.

Den dagliga räckvidden är ett viktigt mått för att ge inte minst annonsörerna den bästa bilden av läsarnas och tittarnas engagemang.

– Det är det mått som bäst visar vår styrka i relation till läsare och annonsörer och som bäst hjälper oss att utveckla journalistiken i den riktning våra användare går, säger Lena K Samuelsson.

3,9 miljoner är den totala dagliga räckvidden i juli. Den omfattar läsare både online (desktop, mobil och läsplatta) och av papperstidningen.

Under sommaren har även läsningen av Aftonbladets Plus-innehåll slagit rekord, framför allt har det starka sporterbjudandet lockat många nya kunder.

– Vi är extra stolta över alla våra digitala prenumeranter i Plus, eftersom digitala användarintäkter är en förutsättning för lönsamhet i den strukturella omvandling som branschen just nu går igenom, säger Lena K Samuelsson.

Aftonbladets egna mätningar visar även att engagemanget från läsarna är större än tidigare, genom att antalet sidvisningar per besökare ökar – läsarna stannar längre, läser mer och lägger mer tid på video-klipp.

Det märktes inte minst vid Aftonbladets partiledardebatt förra vecka som var en publicsuccé med ”all time high” i startade strömmar samma kväll och som dessutom lyckades nå en yngre målgrupp.

Att sidvisningarna ökar är ett bra betyg för nyhetsjournalistiken som också får betydelse för annonsörerna. Det bekräftar att den digitala annonsmarknaden når en stor, lojal och bred målgrupp i Aftonbladet. Varje dag.

Nyheter är en färskvara som skapar engagemang dagligen. Inte minst därför är det viktigt att Aftonbladet kan redovisa en hög daglig räckvidd.

För att säkerställa att Aftonbladet fortsatt är svenska folkets primära nyhetskälla, med ett brett och relevant innehåll varje dag, har Aftonbladet under sommaren gjort om organisationen för att fullt ut vara ett digitalt mediehus. Den nya organisationen är på plats från och med i dag.

Tidigare strategiska satsningar inom online video har varit med och bidragit till sommarens rekordsiffror. Aftonbladet tar i höst ännu ett steg för att stärka den här utvecklingen genom att lansera den nya Videoakademien, som erbjuder hela personalen utbildning inom rörlig bild.

– För Aftonbladets läsare och tittare är det varken strategier eller ökade räckviddssiffror som betyder något, utan att vi levererar aktuell och engagerande journalistik som speglar vårt samhälle – och att vi publicerar denna journalistik i de kanaler där människor finns, säger Lena K Samuelsson.

Petter Ovander

FAKTA / Orvesto Internet

Orvesto Internet består av en representativ panel med deltagare mellan 16 – 80 år som mäter svenska folkets digitala beteende. Undersökningen redovisas månadsvis. Enligt den senaste undersökningen hade Aftonbladet en digital räckvidd på 3,65 miljoner unika besökare per dag i juli. Totalräckvidden för Aftonbladet (papperstidningen inräknad) var 3,9 miljoner läsare och tittare per dag i juli.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB